Започват проверки за предпазни колани и детски столчета в колите

Пътна полиция започва проверка за използването на предпазни колани и детски столчета в автомобилите, съобщават от пресцентъра на МВР. Акцията ще е на територията на цялата страна и в хода й ще се проверява и задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Контролната операция, организирана от Европейската мрежа на службите "Пътна полиция" в ЕС /TISPOL/, започва от днес до 18 март на територията на цялата страна.

Целта е да се въздейства на шофьорите и пътниците да използват предпазни колани и детски обезопасителни системи в моторните превозни средства, което значително намалява риска от сериозно увреждане или смърт при инциденти на пътя. Операцията ще се проведе отново от 12 до 18 август.

Глобата за неизползван колан е 50 лв.

Изследвания на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение на използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11 500 души, попаднали в пътнотранспортно произшествие. Според статистика на Пътна полиция смъртността при пътни катастрофи е с около 30% по-ниска при носене на предпазен колан.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини