Одрин иска родопските „100 Каба гайди” за Мазните борби в „Града на Лалетата”

За честване на побратимяването на Смолян и Одрин от турската община са изявили желание  да участва с концерт и родопския оркестър  „100 Каба гайди”. От турска страна са предложили официалното подписване да стане в Одрин, известен още като „Градът на лалетата”.

 Очаква се споразумението за сътрудничеството между двата града да стане факт

 в дните на културното събитие №1 за Одрин, каквото са традиционните Мазни борби, ежегодно провеждани в дните между 2 юли и 10 юли.

За честване на празниците през летния сезон в Смолян пък, турските общинари са предложили участие на техни танцови състави.

Още тази седмица община Смолян ще изпрати официално писмо, с което изразява съгласие за побратимяване на родопския град с най-близкия до нашата граница турски град.

Поканата към кмета на Смолян Николай Мелемов беше официално отправена от генералния консул на република Турция в Пловдив Рамис Шен.

Процедурата стартира след гостуване на 2 март на

делегация от турския град, водена от Исмет Балин, представител на одринския кмет. Сред гостите, които се срещнаха с кмета Николай Мелемов и заместник-кмета Марин Захариев, бяха и шефовете на дирекциите „Култура и социални дейности” Билгин Девирен и „Проекти и международни връзки” Хикмет Кавусоглу.

 Подобна процедурата в Одрин е доста по-сложна и изисква одобрение от Министерството на външните работи, както одобрение от местния им парламент, уточни Захариев.

 Общинският съвет в Смолян също трябва да гласува побратимяването, но за разлика от съседите, актът на „побратимяване”е изцяло в правомощията на местната власт.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини