Чудотворната икона на Света Богородица „Златната ябълка” идва в Смолян за 3 дни

Миналата година преди Благовещение стотици родопчани дойдоха да се помолят пред православната светиня,Снимка: otzvuk.net

За втора поред година родопчани ще могат да се поклонят пред чудотворната икона на Божията майка, известна като „Златната ябълка”.

Митрополит Николай ще пристигне в родопския град в петък и заедно с архимандрит Висарион ще донесат реликвата, която датира от началото на 17 век и според вярванията помага на бездетните семейства.

Чудодейният лик на Богородица ще бъде изложен за поклонение и молитва в храма „Св. Висарион Смоленски” в центъра на града. В съботния ден на 17 март ще бъде отслужена литургия  за Възхвала на Света Богородица.

Иконата ще остане в църквата „Свети Висарион Смоленски” до 20 март на обяд.

 Вярващите се надяват, че тази година повече миряни ще могат да се помолят и докоснат свещения лик на Божията майка.

Миналата година „Златната ябълка” пристигна в Смолян преди Благовещение и беше посрещната от стотици вярващи във втория по големина   храм на България.

За двата дни, в които реликвата остана в Смолян, хиляди се редиха на опашка, за да я докоснат и да се помолят. Сред  най-горещите поклонници бяха и множество бездетни семейства, които многократно идваха да се помолят за рожба.

В множество хроники, съхранени през вековете, са запазени свидетелства за изключителната мощ на иконата, която и до днес се съхранява в църквата „Св. Богородица Успение” в квартал Горно Воден в Асеновград.

Иконата на Света Богородица Одигитрия е рисувана с темпера върху дърво от неизвестен автор през 16 век. Образите са изписани върху дърво, а иконата е покрита със сребърен обков, който тежи 2 кг. Заради характерните колан и три златни ябълки, изписани в изображението, светинята е популярна и като „Златната ябълка".

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини