Чудотворната икона на Божията майка обедини Смолян

В храма „Св.Висарион Смоленски” в Родопите се събраха за молитва християни и мюсюлмани

В петък чудотворната икона на Света Богородица, известна като „Златната ябълка”, тържествено пристигна в Смолян.

Православната реликва беше донесена лично от пловдивския митрополит Николай и архимандрит Висарион, духовен водач на смолянската църковна околия. Два часа преди това 11-те камбани на най-големия в Родопите храм „Свети Висарион Смоленски” 5 минути биха тържествено, възвестявайки идването на иконата. Минути преди 18 часа, глас в тълпата пред храма извика: ”Идва, идва” и   камбаните забиха тържествено, огласявайки града.

До площада пред храма спряха няколко коли, а иконата по традиция пътуваше отделно. Веднага след като я свалиха, реликвата беше прекадена с тамян, за да се очисти.

В третата седмица от Великия пост, Владиката донесе лика на Божията майка- „Златната ябълка”. Тя идва  за втори път в Смолян и ще остане в православната катедрала в центъра на града до 20 март на обяд.

"Винаги се радвайте, непрестанно се молете и за всичко благодарете", казваше възрастна жена на входа на църквата, в очакване на иконата.

Многолюдното множество пред храма тихо направи коридор, за да мине шествието с иконата. Дечица целуваха ръка на дядо Николй, който още миналата година обеща в Смолян да идват все повече светини.

Стотици жители и гости на Смолян търпеливо чакаха и пристигането на иконата.

Те се събраха в църквата, за да се помолят за здраве, да запалят свещ и да получат изцеление на болки и страдания. Храмът се изпълни с вярващи от всички възрасти и различни вероизповедания, но най-много бяха жените.

Ликът на Божията майка, който се пази в храма „Успение на Света Богородица” в кв. Долно Воден в Асеновград, е дарил стотици бездетни жени с рожба.

„Усетих силата й, до дъното на душата си се развълнувах, иконата наистина е изключително силна”, сподели 47 годишната Валентина Димитрова от Чепеларе, която миналата година за пръв път видяла иконата и се помолила за здраве.

Тя сподели, че от тогава се чувства по-крепка духом и по-устойчива физически, затова специално си взела отпуск за петъчния ден, за да се подготви и да я посрещне и тази година.

По-късно млада смолянчанка разказа със светнали очи, че след като се молила  по време на службата, докосвайки иконата усетила силна топлина в гърдите, на мястото където има стара болка.

В съслужение с над 12 свещенослужители митрополит Николай и Негово Високопреподобие архимандрит Висарион- архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, отслужиха Малко повечерие с Богородичен акатист /възхвала/, трета статия.

Всички свещеници от Смолян, както и свещенослужители от Пловдив се включиха в тържествената служба в третата седмица от Великия пост .

Усещането за тайнство и вглъбеност се допълни от песнопенията на митрополитския мъжки хор, който специално пристигна от Пловдив с дядо Николай.

По време на тържествената служба в храма цареше особено, дълбоко смирение, нямаше шушукане и погледи в страни.

В храма сред стотиците християни имаше и много хора с друга религия, но всички, без разлика във вероизповеданието, се молиха пред чудотворната икона, с надеждата, че Божията майка ще ги чуе.

„Докато има православие, ще има България, защото Бог го има днес, утре и завинаги”, каза в проповедта си дядо Николай. След общата молитва „Отче наш” митрополитът благослови Смолян, Родопите и България, и призова вярващите към единение в тежките времена, в които живеем.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини