21 °C

Баба Зекие от Среднево отпразнува стотния си рожден ден

Баба Зекие Шакир от чернооченското село Среднево отпразнува днес стотния си рожден ден. Кметът на община Черноочене Айдън Осман и зам.-кметът Селями Мустафа посетиха столетницата в дома й я поздравиха по случай нейния вековен юбилей. Те поднесоха искрените си благопожелания и приветствия за здраве, дълголетие и спокойни старини. Зарадва я с подаръци.

„Чест е за мен, че бях гост на този специален празник. Нека ти пожелая да се радваш на здраве, бодрост, сила на духа и догодина пак да ни събереш за рождения си ден“, пожела на изпроводяк Айдън Осман.

Баба Зекие е родена в село Паничково. На 3 години остава сирак. На млада възраст се влюбва в бай Ахмед от Среднево. От техния щастлив брак се раждат три деца. Баба Зекие има и 5 внуци. През целия си живот се е занимавала със земеделие и се е грижила за дома и децата. Днес за нея се грижи най-вече снахата Ембие Сали.

„Гледа ме като малко дете и съм много доволна. Нека Аллах да й дари здраве и дълголетие като моите“, казва баба Зекие

Самата столетница е била много будна жена и е с удивителна памет. Дядо беше командир на близката до село Паничково тогавашна гранична застава.

„Когато дойдох в Среднево през 30-те години на миналият век хората се изселваха. Тогава нямаше още и сградата на общината“, разказва баба Зекие на Айдън Осман. Развълнувана от посещението на кмета столетницата му пожела управниците да бъдат добри хора и да са отговорни в делата си.

„Живях труден, но и спокоен живот. Сега от тези времена останахме само аз и черницата пред къщата ни“, каза столетницата.

Баба Зекие се похвали, че няма никакви болежки, а в болница е стъпвала само веднъж в живота си и то само за 10 дни.

Синът й Скендер споделя, че дълголетието при тях идва от дедите й. Тя е била третата столетница в рода.

Да честитят празника на юбилярката се събра част от голямата фамилия. Жителката на Среднево навършила един век получи поздравления и от кмета на селото –  Небибе Ибрям, съседи и познати.

Баба Зекие зарадва гостите си със стара народна песен от 8 куплета. Изпя я без да се запъне в нито един стих. В творбата се разказва за левент Ахмед, който е бил много красив момък и е защитавал местните родопчани от набезите на злите хора.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини