Пуснаха от затвора руския физик Кудрявцев, обвинен в държавна измяна

Подсъдимият по делото за държавна измяна 75-годишен учен Виктор Кудрявцев е освободен с мярка подписка, съобщава Интерфакс, като се позовава на адвоката му. Според него следователят е взел такова решение заради здравословното състояние на Кудрявцев, което през годината, прекарана в следствения арест, се е влошило значително.

През юли 2018 г. „Комерсант“ съобщи, че изследователят в Централния научно-изследователски институт по машиностроене (ЦНИИмаш) Кудрявцев е заподозрян в предаване на класифицирана информация, попаднала в ръцете на спецслужбите на НАТО, а ученият е работел по "темата хиперзвукови потоци“, включително в проекти за отбрана.

По-късно стана известно, че ФСБ е обвинил Кудрявцев в предаването на класифицирана информация за използването на хиперзвукови технологии в бойните ракетни системи "Авангард" и "Кинжал" на белгийския Институт по хидродинамика Фон Карманов. Обиски бяха проведени в сградата на ЦНИИмаш в Королев, както и в кабинета на директора на научно-аналитичния център на Обединената ракетно-космическа корпорация (ОРКК, структура на Роскосмос) Дмитрий Пейсон в Москва. След това Кудрявцев беше арестуван и настанен в следствен арест.

Колеги на учения казаха, че обменът на информация се е състоял през 2011-2013 г. като част от проекта за аеродинамика на космически кораби за многократна употреба, съвместен с руското Министерство на образованието и науката. Семейството на физика потърси помощ от омбудсмана по правата на човека Татяна Москалкова. .

Правозащитната организация "Мемориал" призна  Кудрявцев за политически затворник.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини