Откриха как бавноходките издържат на смъртоносна радиация

Изследователи съобщават, че са разгадали механизма, който предпазва бавноходките от радиация, пише Live Science.

Бавноходките са микроскопични безгръбначни, известни с невероятната си издръжливост. В екстремни условия тези създания изхвърлят всичката вода от себе си и могат да прекарат така години и дори десетилетия, преди да се върнат към активен живот при по-добри условия.

Бавноходките могат да издържат на хиляда пъти по-голяма доза радиация в сравнение с други животни. Това е една от техните изумителни суперсили, които предизвикват интереса на учените. В ново изследване учени от САЩ установяват, че причината за тази издръжливост на бавноходките е свързаният с ДНК протеин Dsup (damage-suppresor protein). Бавноходките са единствените същества, при които е установен този протеин и той намалява с 40 процента увреждането на ДНК, причинено от рентгеновите лъчи.

В настоящото проучване специалистите са открили, че протеинът Dsup се свързва с хроматина - нуклеопротеина, съставляващ основата на хромозомите, обяснява професор Джеймс Кадонага от Калифорнийския университет - Сан Диего.

При облъчване на организма с рентгенови лъчи, водните молекули се разделят на силно реактивен кислород и водород. Тези радикали могат да увредят ДНК вътре в клетките. Протеинът Dsup обаче създава защитна обвивка около хроматина, предотвратявайки увреждането на клетъчната ДНК.

"След като вече знаем как работи протеинът Dsup, имаме трамплин, за да преминем към практическото му използване", казва Кадонага.

Въз основа на откритието учените могат да разработят нови протеини, които са по-устойчиви на радиация, отбелязва ученият.

Откритията са публикувани в eLife.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини