Родопски кмет през ден пътува до Смолян, с по 20-на рецепти обикаля аптеките, за да купува лекарства

Изображение 1 от 2

    Как местната власт може да помага на хората в условия на криза и изолация, показват мног ородопски кметове. Днес ви разказваме за един от тях- Сийка Суркова, която втори мандат се грижи за делата на Момчиловци. Смолянското село вече има и случай на болен с covid 19, 66- годишна жена, която е в болницата и състоянието й е тежко. Така че мерките вече не са само превантивни, а и наложителни, за да се спре разпространението на вирусната инфекция. 

    Кметът на Момчиловци е организирал работата на кметството така, че всеки имащ нужда от храна, лекарства или друга помощ-да може да я получи. Суркова още в началото на извънредното положение обяви телефона си в социалната мрежа и заяви, че на него може да я търси всеки нуждаещ се. Минимум три път в седмицата пътува с личния си автомобил до Смолян с около 30-40 рецепти на възрастни хора, за да им купи нужните лекарства.

    „Още с обявяването на извънредното положение се опитахме да създадем организация -особено за възрастните хора, за да ги предпазим, вместо те да излизат- избрахме варианта да им носим всичко необходимо до вратата. Храна, лекарства, каквото е нужно, а повечето живеят сами, децата им са в градовете. Проблемът с лекарствата е голям, защото аптека в селото няма, автобусите са намалени максимално- един рейс до Смолян сутрин и вечер обратно. Старите хора не могат да пътуват, а и не е добре да се излагат на риск.“, разказа по телефона за СмолянБГвести Суркова. Разговаряме с нея на днешния 6 април, докато се връща с близо 30 изпълнени рецепти от поредния рейд из аптеките в областния град, където често ходи и при лекарите, за да свърши работа на своите съселяни.

     С желание да помагат са се обадили много доброволци, но към момента не е нужно включването им, уточни кметът на Момчиловци. За сега всеки, който има поръчка за хранителни продукти или лекарства, звъни на телефона в кметството, много то тях на мобилния й телефон, след което се правят списъци, пазарува се и се носи до вратата на всеки. Банкоматът в центъра на Момчиловци се дезинфекцира, както и сградите, днес обаче е затворена кафе-машината, край която се събират много хора, а собствениците й не полагат нужната грижа за дезинфекция, която до сега е правена от кметството.

    „Сега е времето в което един кмет може наистина да бъде до хората си! Строителните обекти са спрени, не можем да организираме масови акции и празници заради карантината, а щаба в селото разпределя задачите и освен редовните дезинфекции на обществените сгради, реагираме на сигналите и нуждите на хората ни. Те са стресирани, имат нужда да знаят, че не са сами и ще получат подкрепа. Така още повече се сближаваме, ако в този момент хората не могат да разчитат на кмета, то кога и на кого?“, казва кметицата, която по всяко време на денонощието вдига телефона си, а докато разговаря с медията ни, й звънят притеснени хора от Момчиловци, които видели, че автомобилът й е спряла до табелата на входа на селото. И знаейки наизуст номера й, звънят да питат-дали тя има нужда от тяхната помощ.

    Ако и вие искате да разкажете за добрия пример на Вашия кмет, пишете ни: в страницата ни в социалната мрежа : https://www.facebook.com/Smolyan.Bgvesti.NET/ или на имейл anax@mail.bg. Добрите примери заслужават да стигнат до повече хора!

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини