Фалшива тревога: Последните два случая на ковид-19 на мъже от Смолян и община Неделино не са позитивни

Последните два случая, обявени като позитивни с ковид -19, всъщност се оказват не заразени. Това стана ясно днес на редовния брифинг пред медиите, който се провежда всеки понеделник от областни оперативен щаб в Смолян, който дава официалната информация за ситуацията по отношение на заболеваемостта от ковид -19 през предходната седмица. От казаното днес от директора на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева не става ясно защо първоначално двама мъже от Смолян и от село Гърнати, община Неделино бяха обявени като положителни с коронавирус, а днес същите двама пациенти бяха съобщени като болни от пневмония, но с два отрицателни резултата за ковид -19. Дали е грешка при отчитане на резултатите от тестовете или при предаване на информацията по телефон, може само да се гадае.

Факт е обаче, че близките и съседите на 68-годишният мъж от неделинското село, както и на 32 -годишният шофьор от Смолян бяха изключително притеснени. Факт е, че едно цяло село Гърнати, както и съседните му, в които възрастният мъж е пребивавал, бяха дезинфекцирани и там са проведени мероприятията, предвидени при наличие на зараза от ковид-19. Така към 18 май статистиката за област Смолян показва, че от началото на извънредното положение до днес, случаите на заболели от коронавирус са общо 40, а не 42-ма както би трябвало, ако се броят двамата мъже от Смолян и село Гърнати.

За оповестената първоначално и в последствие опровергана информация за наличие на вирус при двамата мъже, шефът на РЗИ Смолян д-р Кубатева каза следното:

„Случаите, съобщени в петък -15 май и събота-16 май, за мъж шофьор от град Смолян и мъж от община Неделино. Техните съобщения бяха получени в четвъртък вечерта по телефона, както знаете, когато бъдат съобщени и по националната медия от Националния щаб, едва тогава и ние ги съобщаваме. Случи се обаче така, че при пристигане на официалния протокол от изследването, двамата бяха дадени като отрицателни резултати. Веднага бяха повторени техните PSR проби и вторият протокол от второто изследване също е отрицателен, което е официалната информация като резултат и затова тези двама пациенти отпадат от регистрираните случаи със зараза на ковид -19. Съответно ще бъдат снети от карантина техните контакти, а самите те ще бъдат лекувани по правилата за пневмония, като и двамата са с пневмония, така както е по принцип.“

За случая с 68-годишният мъж от село Гърнати, община Неделино, който не е имал никакви рискови контакти, нито е пътувал в чужбина, официалните органи не дават друга информация, нито пък защо първоначално е бил обявен като позитивен, а в последствие като „чист“ от ковид инфекция.

„Повече от това не мога да направя обяснение, хубаво че е отрицателен и наистина там няма от къде да дойде тази зараза, което се потвърждава и с отрицателния резултат. Официалната информация е протокола, ние разчитаме на нея и потвърждението с втория протокол доказва, че тези проби са отрицателни.“, каза в допълнение д-р Кубатева.

В крайна сметка стана ясно единствено, че тези два случая ще се извадят от статистиката, която към 18 май е общо 40 души за времето от 13 март до 18 май 2020г., с което областта се нарежда на 12-то място като брой инфектирани и на 6-то място като съотношение на инфектирани към брой население.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Случаен виц

Последни новини