Проучват нагласите на родителите в Смолян да пуснат децата си отново в детски градини

На 19 май министърът на образованието обяви, че общините трябва да вземат решение - от 22 май до 1 юни, кога ще отворят детските градини и яслите. "Очакваме по-голямата част от детските градини да отворят през следващата седмица", каза на брифинг в Министерския съвет за необходимите мерки при отваряне на детските градини в страната министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно със здравния министър Кирил Ананиев и с представители на Националния оперативен щаб.

"Много важно е да апелираме към родителите, ако могат да оставят децата си вкъщи, въпреки че вземаме решение за отварянето на детските градини и яслите", призова министър Вълчев. Той съобщи, че направеното проучване показва, че 38 % от родителите са взели решение да пуснат веднага децата си на детска градина, но около 30  о%т родителите очакват какъв ще е апелът на държавните институции и на експертите. Няма да бъде задължително посещението на детска градина и то няма да е обвързано със семейните и социалните помощи, обясни образователният министър.

На този етап детските градини в Смолян и общината остават затворени. Това става ясно от проведена в понеделник-18 май среща между ръководството на общината и д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ Смолян.

„Решихме, че трябва да се проучи каква е готовността на родителите да пуснат децата си в детските заведения. Да се уточни броят на малчуганите в групите, за да се постигне доколкото е възможно дистанция между тях. Наложително е да има по-малко деца в съответните групи.“, коментира кметът Николай Мелемов.

Според него здравните власти трябва да дадат съответните указания, а местната власт не може да даде каквито и да е разпореждания, преди да бъдат получени указания от здравното министерство.

При всички случаи обаче детските заведения няма да отворят преди началото на следващия месец юни, нито пък може да има традиционните смесени групи през летните месеци. Местните и здравни власти ще направят проучване за готовността на родителите отново да пуснат децата си в детските заведения, както и евентуалния им брой.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини