Глад застрашава милиони хора заради затоплянето

Милиони хора в Африка и Азия може да станат мизерстващи, след като цените на основните храни се увеличат двойно до 2050 г. в резултат на екстремни температури, наводнения и засушавания, които ще променят земеделието по света.

Докато експерти по храните се събират на две големи конференции за обсъждане въпроса как да бъдат изхранени очакваните 9 млрд. души през 2050 г., водещи учени коментират пред вестник “Обзървър”, че хранителната индустрия рискува да превърне части от Африка в постоянно бедстващи райони.

Покачващите се температури също ще имат силно въздействие до достъпа до основни хранителни продукти, с потенциални потресаващи последствия за бедните.

Франк Рижберман, директор на международния център за изследване на посевите CGIAR, изследващ хранителната индустрия, казва: „Производството на храни ще трябва да се увеличи с 60% до 2050 г., за да не изостава от очакваното увеличение и промени в търсенето на световното население. Климатичните промени са в добавка към това. Увеличението на ежегодната продукция очакваме да бъде отнето от климатичните промени. Ние не сме толкова обезпокоени за общия размер на производството на храни, колкото от уязвимостта на един милиард хора, които вече са без храни и които ще бъдат засегнати най-тежко от климатичните изменения. Те нямат възможност за адаптиране”.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини