Водородната кола на Toyota -136 коня и 500 км с едно зареждане

През 2014 година японската компания Toyota, която е водещ производител на хибриди, ще предложи своя първи сериен автомобил с водородни клетки, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от производителя.

Въпросният автомобил ще бъде вдъхновен от концепцията FCV-R (на снимката), а премиерата му ще се състои следващия месец на автомобилното изложение в Токио.

Продажбите в Страната на изгряващото слънце ще стартират още в началото на следващата година, докато в САЩ и Европа моделът ще пристигне след около 12 месеца.

Водородната кола ще бъде конструирана на платформата на хибрида Lexus HS 250h, като ще разполага на борда си с 5-килограмов резервоар с компресиран водород. Той ще доставя автономен пробег от поне 500 километра, а зареждането му ще отнема само 3 минути.

Към момента липсва подробна информация за динамичните характеристики на бъдещата водородна кола, но се посочва, че мощността й ще бъде 136 к.с.

Японски журналисти вече са имали възможността да направят тест драйв на модела, като споделят пред Bloomberg, че водородната машина демонстрира бързо ускорение и директно управление.

Цените на модела ще стартират от около 50 000 долара, а плановете на Toyota предвиждат продажбата на десетки хиляди екземпляра от модела до 2020 година.

Източник: automedia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини