Договорите за бързи кредити заблуждават клиентите

Прокуратурата може да катализира дейността на контролните органи, които са специализирани – в случая БНБ и Комисията за защита на потребителите. Фирмите, които отпускат бързи кредити, се контролират от БНБ.

Това каза пред Нова телевизия Веселин Найденов, завеждащ отдел "Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" при Върховната административна прокуратура. На въпрос защо не са го правили досега той отговори, че проверката не е приключила и той не може да бъде категоричен, че БНБ не си е вършила работата. "По закон БНБ трябва да контролира и проверява дейността на тези фирми", добави експертът.

"Ако се приеме, че има неравностойни клаузи, тези договори може да се обявят за нищожни. Ако спорът продължи той може да се отнесе към съда, той трябва да се съобрази с действащия закон", каза Найденов. По думите му договорите заблуждават клиентите, дори имам опасения за по-тежки нарушения.

Той посъветва хората да подават жалби в Комисията за защита на потребителите и в банков надзор. "Ще има по-засилени проверки", увери Найденов. Другият му съвет към хората беше да четат какво подписват и какви са клаузите в дадения договор. Той сподели, че законът за кредитните институции е променян 19 пъти и е обърнато по-голямо влияние на институциите, които не само дават кредити, но и държат парите на хората. "Проблемът е сериозен и прокуратурата не е със затворени очи", каза Найденов. Според него трябва да има промени в закона за кредитните институции.

 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини