Стартира полицейска акция „Зима“, готвят солени санкции

За да ограничи максимално предпоставките за тежки ПТП през есенно - зимния период от днес -5 ноември до 25 ноември на територията на област Смолян стартира полицейска операция „Зима“.

Униформените активно ще проверяват  изправността на осветителните системи и светлоотразителната сигнализация на пътните превозни средства, включително и на велосипеди, превозни средства с животинска тяга, селскостопанска техника и др.

Ще се извършва активен контрол и за спазване на правилата за безопасно пресичане от пешеходците и за отдаване на предимство на пешеходците от водачите и ще се налагат ефективни санкции.

По време на акцията и през целия есенно-зимен период ще се извършва засилен контрол за технически неизправности на МПС. Масово ще се проверява за износени гуми, както и дали се използват вериги при наложена забрана за движение без тях.

От Пътна полиция напомнят, че най-рисковите участъци в региона са – път II-86 в отсечката от бензиностанция “Петрол” до к.к. Пампорово, пътя  Смолян – Пампорово в участъка от храм “Св. Пантелеймон” до чешмата на СБА, пътя връх Рожен – с. Соколовци, както и от Мадан през  прохода Печинско. С повишено внимание водачите трябва да шофират по пътя от Смолян  - прохода Превала, заради неизкърпената пътна настилка.

През зимния период рязко нарастват случаите на загинали пешеходци, като аварийността нараства, а относителният дял на загиналите  достига до 30 % от всички убити при ПТП.

През предходния зимен период (01.12.2012г. - 30.03.2013г.) на територията на област Смолян са възникнали общо 233 пътнотранспортни произшествия, от които тежки са били 22 ПТП с 28 ранени.

 Най-много ПТП са възникнали през миналата зима на територията на община Смолян – 120 ПТП, в община Чепеларе са възникнали 56 ПТП, в общ. Девин – 18 ПТП, в общ. Доспат – 13 ПТП без пострадали. Най-малко пътнотранспортни произшествия са възникнали на територията на общините Борино, Баните и Неделино – по две само с материални щети.

52 пътнотранспортни произшествия са станали с млади водачи - 24 ПТП с водачи на възраст от 18 до 20 години и 28 ПТП – с водачи на възраст от 21 до 24 години.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини