Гърците „отсвириха” Рудозем-Ксанти заради Маказа?

Караоглу (в средата) показва приоритетите по границата, вдясно е губернаторът на Кърджали
Отварянето на „Рудозем-Ксанти" отново може да се превърне в мечта, чието изпълнение да остане в необозримото бъдеще. Поне такива са сигналите, които дойдоха от гръцка страна. Гръцкият премиер Андонис Самарас е дал уверение да се осигури необходимото финансиране за подобряване условията на най-активните гранични пунктове между двете държави, като „Маказа-Нимфея" е в Топ 3, очаквайки се да стане и най-интензивния след „Кулата-Промахон". Това обяви гръцкият министър на Македония и Тракия Теодорос Караоглу при посещение в Кърджали. Тези обяснения той даде като отговор на въпрос за сроковете за отваряне на нов граничен пункт между двете държави при Рудозем.
Припомняме, че през юли областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов взе участие в работна среща в Сминти заедно с областния управител на Източна Македония и Тракия Арис Янакидис и управителя на Ксанти Фотиос Каралидис. Там българската страна получи уверение, че през 2014 година започва строителството на първия етап от граничния път Елидже-Ксанти. Тогава единодушно бе възприето предложението на инж. Кръстанов първият етап на проектиране и изграждане на пътната връзка да започне от Елидже към Димарио и Меливия, т.е. от границата към Ксанти, като това се очаква да даде възможност да бъде отворен за движение пътят Рудозем-Ксанти.
При посещението си в Кърджали гръцкият министър остана с отлични впечатления от пътя през Маказа, свързващ Комотини и Кърджали. Той обяви, че по данни за първите три месеца от отварянето му през пункта са преминавали средно по 15 000 автомобила на месец. Прогнозите на гръцката страна пък са трафикът да се увеличи повече от три пъти още в началото на летния сезон. Това от своя страна прави ГКПП-то приоритетно за финансиране пред останалите между двете държави, добави още Теодорос Караоглу.
Източник: родопи смолян

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини