250-кг. мечок напада обор, овчарят с инфаркт, борят се за живота му

Мечокът пробвал да се изкатери отвън на втория етаж на вилата, за да яде мед

78-годишният Атанас Стайков беше откаран в понеделник сутринта с високопроходима линейка към болницата в Смолян заради труднодостъпния терен до местността.

Човекът отишъл пеша до обора си, притеснил се от похищенията на огромен мечок над стадото му и му прилошало, докато извеждал на паша оцелелите от звяра животни.

Съпругата му Тотка дошла с линейката, след като  се обадил, че е много зле. Стайков има високо кръвно и е настанен в кардиологичното отделение, обясниха от “Бърза помощ” в Чепеларе.

“Пациентът е в тежко състояние с масивен инфаркт. Той е в усложнен кардиологичен шок, полагат се усилия за извеждане от критичното му състояние”, съобщиха от кардиологията на МБАЛ - Смолян. “Дано да оцелее. Не си струва да си отиде заради стреса от тези мечки”, казва комшията му по имот Секул Пашов.

Вчера 56-годишният съсед отговаряше за оставените на паша овце, докато се разбере какво е състоянието на чобанина. Бай Атанас има прякор Директора, въпреки че никога не е бил началник през живота си. Той не можел да се успокои, след като 250-килограмов мечок напада обора му 2 дни поред и има реална опасност пак да се върне. Пенсионерът имал 34 овце, които гладният след зимния сън звяр си набелязал. Той атакувал сградата му в местността Лопуха на 6 км от Чепеларе. Селскостопанската постройка е обновено хале, което някога се стопанисвало от горското. Стайков я оградил с безплатно предоставен от РИОСВ електропастир, тъй като наоколо се навъртали мечки и вълци.

В нощта срещу 10 април мечокът обикалял около сградата, но заради загражденията с ток не успял да влезе. Само разбил склад за жито в обора и ял от храната за овцете.

След това се пробвал да се качи на терасата на втория етаж на вилата в съседство на 73-годишния Здравко Христев. Мечокът усетил 2 кошера на терасата и се пробвал да се покатери отвън на 3 м височина, но не успял, строшил само няколко дъски.

Изкъртил и капандура на първия етаж в опити да докопа меда. На следващия ден мечокът отново нападнал обора на Стайков, като този път пробвал да влезе от горната страна и успял да строши няколко дъски. Една от тях паднала върху електропастира и прекъснала тока в него.

В обора чобанинът открива една убита овца, а труповете на други 2 намира на 2,5 км от селскостопанската постройка. Още 10 овце от стадото издирвал цяла събота, но не ги намерил.

Снимка:Фотокапанът, монтиран от екоинспекцията, следи в момента входа на обора за нови нападения.

“В крайна сметка са му убити 7 овце. Същата вечер падна сняг и се видяха стъпките на мечока, огромни, цяла педя. Имаше и много следи от вълци, това, което не е изял мечокът са го довършили вълците”, обяснява Секул Пашов. Той ожалва чобанина, който едва се бил успокоил, след като вълци му убили 6 овце пред обора преди месец.

Родопчанинът се диви на хитростта на звяра, който умело планирал нападението и като видял, че през предната врата не може да влезе, се насочил към задната, където пространството е по-лесно да обезвреди електропастира.

“След това е влязъл вътре, разгонил е стадото и излязъл през предната врата, като цар се е движил”, сочи Пашов следите от нокти на мечока върху дъските по вратите на обора.

Следите от лапите му били внушителни, експертите измерили 24 см дължина на задните му ходила. Големината на лапите отговаряла на 250 кг и на 5 г. След атаката на мечока електропастирът е възстановен, а от групата за бързо реагиране на РИОСВ са
монтирали в района 2 фотокапана и 6 стъпкови капани за улов на мечки.

Целта е да се залови животното и да му се постави GPS нашийник, с който да се следи движението му. Досега електропастирът се смяташе за най-сигурна защита срещу мечки. “Не му вярвам на това чудо, те, мечките, са умни, на всичко се учат”, убеден е Пашов.

Снимка:Съседът Секул Пашов показва вратата, откъдето е излязла мечката.

Той от 20 г. живее в къщата на родителите си в Лопуха, до която се стигна по разбит черен път само с джип. Занимава се с дърводобив. Казва, че малко мече му драскало на вратата на къщата преди години, а лично е виждал 2 пъти от 20 м мечка на билото до къщата си, когато отивал да бере гъби. Мечките обаче не се плашели от него, нито му ръмжали.

“Те се чувстват тук като у дома си. Едната ме видя, изправи се на дърво и взе да го дере, не ми обърна внимание”, казва Пашов. Според него мечките в района са много, като има мъжки и женска с малки. В последните години от нападения на мечки в района са загинали близо 200 животни. В съседство на къщата му е тази на починалия преди 2 г. негов чичо Теофан Пашов.

Приживе и той постоянно страдал от нападения на мечки. “Имаше 30 овце, но мечката постоянно нападаше. Един път дъщеря му и леля Гина бяха в къщата, когато мечка се качи на покрива. Тропала там, а след това обикаляла наоколо и братовчедка ми в паниката какво да направи, за да я изгони, поливала звяра с леген с вода посред нощ”, разказва Пашов.

“Хубав е районът и е съвсем близо до града, но няма как да се развива каквото и да било заради тези мечки. Проблемът е много сериозен, хората ги е страх за живота си, а мечките са по-защитени от тях. Трябва по-сериозни мерки, за да се развива повече животновъдството. Как хората да завъдят овце, като ще им ги изядат мечките и няма да получат субсидии”, гневи се кметът на Чепеларе Тодор Бозуков.

Това е 4-ото нападение от мечки около Смолян за тази година. Едра мецана нападна и изяде теле в нощта срещу 31 декември край с. Кошница. На 3 януари млада мечка нападна стадото крави на Славчо Каварджиев, докато говедарят Милко Джигов го водел на водопой край с. Забърдо.

Вчера стана ясно, че мечка е вилняла в имота на 73-годишен мъж в с. Кожари.

Автор на текст и снимки:Валентин Хаджиев

Източник: 24часа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини