Зам.министър на земеделието се срещна с димитровградски производители и арендатори

Зам.министър Явор Гечев се срещна днес със земеделски производители и арендатори от Община Димитровград

Земеделското министерство работи по нова програма за развитие на селските райони, това обяви в Димитровград зам.министърът от квотата на "Коалиция за България" Явор Гечев. Тук той се срещна със земеделски производители и арендатори от Общината, за да обсъди с тях теми, които ги вълнуват.

Според Гечев, новата програма ще бъде представена за пръв път през юни месец, а по думите му, тя е една от най-напредничевите в България и Европа.

В Димитровград зам.министърът коментира и кога ще бъдат отворени мярките по програмите, сред тях една от най-желаните - "Млад Фермер", което се очаква да се случи в началото на юни. Идеята на министерството е да се направи актуализация на таблиците за индексиране, а парите да бъдат влагани реално в земеделието.

Друга от новостите, споделени от Гечев на срещата, е въвеждането на административна система, която ще улеснява земеделците при попълване и подаване на документи, както и при справка за земите. Зам.министър обеща и съкращения в сроковете за очертаванията на земите, което също е част от подобряване на административните услуги в тази област.

Вече се прилага и друга новост в работата на това министерство - първите 300 декара обработваема площ да се плащат с по-голям коефициент. Така вместо 30 лв. на декар, земеделците ще вземат по 45 лв.

Зам.министърът не можа да уточни ще има ли със сигурност таван на плащанията до 250 000 евро, за това според него решението принадлежи на държавата.

Гечев посочи, че за него е важно да чуе обратната връзка като резултат от работата на земеделското ведомство. Присъстващите на срещата поставиха актуални въпроси, сред тях за пръскането на земеделските култури и вредата върху пчелните семейства.

Срещата уважи и депутатът от "Коалиция за България" Жара Ренева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини