Заради дъждовете "Мана" порази картофите в Родопите

Почти на 100% са засегнати и унищожени площите на дребните производители на картофи, заради заболяването „мана“. Засегнати са и по-големите картофопроизводители, но не толкова масово, отчитат специалистите по растителна защита в областта.

Според възрастните хора това се дължи на рязката смяна на влажното време и силното слънце. Специалистите обаче са категорични, че за това са виновни самите стопани, които не вземат мерки навреме срещу маната.

Тя е гъбно заболяване, може да се развие за 24 часа по картофените растения и от няколко петънца по листата на единия ден-на другия вече е поразила цялата нива и тя изглежда като опожарена, обясни Тодорка Паунова, началник отдел „Растителна защита” в Областната дирекция по безопасност на храните.

Тя подчерта, че стопаните по принцип използват подходящи препарати, но след година -две те спират да действат.

„ Гъбата става устойчива и няма как препарата да действа. Друг проблем е, че хората нямат традиция да пръскат предпазно. Затова производители, които са взели предпазни мерки, не са пострадали от маната“, коментира още Паунова.

Според крупният производител на картофи Иван Манджуков от Момчиловци, малките производители нямат време, нямат възможност и техните картофи наистина са засегнати.

Препоръки на специалистите:

За да опазят грудките в почвата, трябва първо да се окоси тревата около картофите и да напръскат с 3 % разтвор на със син камък. Така ще се унищожат спорите на гъбата, защото с всеки следващ дъжд, спората влиза в почвата, заразява готовата продукция в земята и тя почва да гние.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини