Хартиеното левче се продава за три

Хартиеното левче с лика на Св. Иван Рилски се продава на тройно по-висока цена от номиналната.

Колекционери са пуснали червената хартийка в сайтове за онлайн търговия срещу 3 лева. В същото време макар официално банкнотите все още да са в обръщение, търговците масово отказват да ги вземат. Колекционерите твърдят, че имат запазени големи количества от банкнотата, поради което и цената й не е много висока.

Трябва да се има предвид, че освен поскъпването на левчето заради колекционерската му стойност, собственикът му може да търси компенсация и за инфлацията. За сравнение от 2005 г. насам цените на потребителските стоки са се увеличили с около 50%. Държането на пари на банков депозит от 2005 г. досега при средна за пазара лихва би донесла пък доходност от поне 60% върху първоначалната инвестиция.

Магазинерите обаче са отвикнали да виждат Св. Иван Рилски на банкнота, поради което често отказват да я приемат.

Отказът да се приеме плащане с еднолевката обаче е нарушение на Закона за Българската народна банка и ако е доказано, може да доведе до санкция за физическо лице от 500 лв. до 3000 лв. и за юридическо лице в размер от 5000 лв. до 30 000 лв..

По данни на БНБ сред населението са останали не повече от 3 млн. бройки от еднолевката, поради което се счита за късметлийско. Банкнотата престана да се печата през септември 2005 г. и постепенно бяха заместени от монета.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини