Предупреждаваме Гърция и Турция за нивото на Марица

Обявен е оранжев код - „Риск за тревога" на р. Сазлийка при Гълъбово и на р. Марица при Пловдив, съобщиха от екоминистерството.

Изпратено е предварително предупреждение до Гърция и Турция за р. Марица при Свиленград

По данни и прогнози на НИМХ, днес средните количества дъжд ще са между 30 - 40 л/кв.м, като локално може да достигнат и до 50 л/лв.м.. В останалата част от страната валежите ще са с тенденция на отслабване и спиране, с общи количества между 5 и 15 л/кв.м.

За днес в осем области е обявен оранжев код за дъжд. Очаква се валежите да са по-интензивни до обяд. Количества на места ще достигнат до 40-50 л/кв.м.

От системата за ранно предупреждение е обявен оранжев код - „Риск за тревога" на р. Сазлийка при Гълъбово и на р. Марица при Пловдив. Предвид динамичната метеорологична обстановка и действието на нарушители на естествения режим на реките, на места са вероятни внезапни наводнения.

С оранжевият код, експертите предупреждават, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка, през следващите 2 денонощия ще продължат да се повишават речните нива в по-голямата част от страната, предупреждават от МОСВ.

Източник: http://news.ibox.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини