Samsung ускорява Wi-Fi петкратно

Нова технология на Samsung увеличава пет пъти скоростта на предаване на данни по безжичния стандарт Wi-Fi в смартфони, таблети и рутери. Разработката поддържа скорост до 4,6 гигабита в секунда (Gbps), в сравнение с максималните 866 мегабита в секунда (Mbps) в съвременните потребителски устройства.

При толкова висока скорост потребителите ще свалят филм с размер 1GB за по-малко от 3 секунди, а поточното предаване на HD съдържание без компресиране между устройствата ще се извършва практически без забавяне.

Технологията съответства на спецификацията IEEE 802.11ad и използва честотния диапазон 60GHz, за разлика от съвременните Wi-Fi мрежи, които работят в диапазоните 2,4GHz и 5GHz. По-високата честота позволява да се избегнат интерференциите на каналите за връзка независимо от това колко устройства използват една и съща мрежа, твърди Samsung.

Липсата на смущения предполага доближаване до пиковите стойности на скоростта. Благодарение на това, фактическата скорост може да се окаже 10 пъти по-висока, отколкото при сегашните Wi-Fi мрежи, които се влияят от интерференцията.

Използването на 60GHz Wi-Fi за комерсиални цели досега беше сериозно предизвикателство, тъй като милиметровите вълни, които се разпространяват в пределите на пряка видимост, минаваха много трудно през стени и бързо губеха своята сила, а това водеше до проблеми с приемането и загуба на данни.

Инженерите на Samsung са решили този проблем чрез специални електронни компоненти, модем и лъчева антена с широк радиус на действие. Освен това компанията е разработила технология за управление на лъчите, която променя параметрите на контролера 3000 пъти в секунда, за да осигури максимално високо ниво на сигнала. Това позволява мигновено адаптиране на сигнала при възникване на препятствие на неговия път.

Samsung ще пусне на пазара първите устройства с поддръжка на новата Wi-Fi технология в началото на 2015 г. Очаква се разработката да намери приложение в аудио- и видеотехника, медицинско оборудоване и телекомуникационни устройства. Друга област на приложение са устройствата от категорията „интернет на нещата”. 60-гигахерцовият диапазон може да се ползва без лицензиране, както 2,4- и 5-гигахерцовия.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини