Гореща минерална вода бликна край Златоград

Гореща минерална вода бликна от находището в с. Ерма река, край Златоград, съобщи кметът на общината Мирослав Янчев.

Пробното извеждане на топлата вода на повърхността е част от опитно-филтрационни дейности по сондажа на геотермалното находище в Ерма река.

Общинската администрация прогнозират, че до 3 месеца ще бъде готово сондажното съоръжение, с което горещата минерална вода ще се изпомпва на повърхността.

Проектът за сондиране на находището е част от амбициозни планове на Общинската администрация за използване на естествено топлата течност за отопление на обществени сгради в Златоград, балнеология и оранжерийно производство.

Фонтанът от пара и 80-градусова вода е избликнал при проби за прочистване на сондажните тръби посредством система, наречена еър лифт. С опитно-филтрационните дейности се демонстрира, че изкараната на повърхността на земята вода е с дебит не по-малко от 20 литра в секунда и температура около 80 градуса по Целзий, уточняват от Общинската администрация.

Изследванията на геотермалното находище при Ерма река започват още през 60-те години на миналия век, но едва с приключване на сондажа ще стане възможно изпомпването на горещата минерална вода. Проектът за сондаж се финансира с 2.9 млн. лв. от ПУДООС. Изпълнител на обекта е Обединение „ГЕОПС- МИНСТРОЙ”.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини