Отпускат пари на община Баните за щетите от пороя в края на октомври

Десетки свлачища,разрушена инфраструктура и щети върху имуществото на местните хора, наложи обявяване на бедствено положение в Баните на 25 октомври.

Снимки:Сийка Суркова, вестник "Преса"

 

Община Баните е сред одобрените общини, които ще получат авансово средства, за да се справи със щетите от обилния сняг и дъжд на 25 октомври тацзи година. По първоначална оценка щетите в Баните са за приблизително 750 хиляди лева.

На заседание на Министерски съвет днес, правителството одобри за целта сумата от 19 015 938 лв., съобщиха от правителствената информационна служба. Основното предназначение на одобрените разходи е за дейности, извършени от сили на Единната спасителна система при овладяване на обстановката в резултат от вредното въздействие на водите на територията на засегнатите общини и за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти.

Парите, които ще се дадат предварително са в размер на 70% от заявените разходи за преодоляване на пораженията. Останалата част от необходимите средства ще бъде изплатена след представяне на изискващите се отчетни документи. Освен Баните пари ще получат и пострадалите от бедствия в края на октомври общини Бургас, Габрово, Севлиево и Велико Търново.

С актуализацията в бюджета, влязла в сила през м. август, резервът за непредвидени и неотложни разходи в случай на бедствия беше променен до 120 млн. лв. От тази сума по предложение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане до момента са разпределени общо 97 656 757 лв.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини