Щети за милиони в рудниците на „Горубсо-Мадан” след бедствието

Снежното бедствие е нанесло щети за милиони в рудниците на „Горубсо-Мадан", съобщава БНР. Мините са наводнени вече седмица, цялата техника е под вода, а работниците в принудителен престой.

Припомняме, през седмицата Инспекцията по труда обяви, че започва проверки в предприятията за добив на въглища и руди. Целта на инспекциите е да се установи какви мерки се вземат за отстраняване на негативните последици от наводненията и дали са осигурени нормални условия на труд. Те ще започнат след нормализиране на обстановка, като приоритетно ще се проверяват рудниците в най-засегнатите от бедствието региони - в Рудозем, Мадан и Златоград.

Изпълнителният директор на „Горубсо Мадан" Сергей Атанасов обясни, че след възстановяването на електрозахранването в минно-добивното предприятие е започнало изграждане на водоотливни комплекси, за да може по най-бързия начин да бъдат отводнени рудниците и работните места на стотици хора.

По думите му, ако днес успеят да възстановят захранването на третия рудник Петровица, има шанс другата седмица той да започне работа. Крушовдол и Върба обаче вероятно няма да могат да заработят в рамките на две седмици. Атанасов коментира, че един ден престой им струва хиляди левове. Освен това той се опасява, че не всичката техника, която е под вода, ще може да се възстанови.

В отводняването участват около 800-100 души, другите в момента са в изчакване. Чакат най-вероятно платен и неплатен отпуск, допълни още Сергей Атанасов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини