Бумът на стомашноболните в Златоград - причинен от вирус

Вирус, а не питейната вода, е причината за стомашно-чревните разстройства, регистрирани по време на Великденските празници в Златоград, обявиха от РЗИ в Смолян.

Изследванията на взетите лабораторните на проби питейна вода от Златоград, са показали липса на отклонения в химичните и в микробиологичните характеристики. Това изключва вероятността от воден причинител на стомашно-чревните разстройства, регистрирани в началото на април в този родопски регион, допълват от здравната инспекция. Предвид отрицателните резултати и от взетите за микробиологичен анализ анални проби от пациенти с подобна клиника, специалистите от РЗИ смятат, че причинителят на заболяването е вирус. Клиничната картина е сходна с тази на вирусните гастроентерити, определяни като много силно заразно и често срещано заболяване,

Припомняме, че в периода 6-8 април 2015 година 90 души от различни възрастови групи, живеещи в различни жилищни квартали на Златоград, както и много гости на туристическия град, потърсиха лекарска помощ с оплаквания болки в корема, гадене и повръщане. Някои от пострадалите са имали диария и повишена температура. Към момента случаите вече са единични, допълват от РЗИ в Смолян.  

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини