Ако ще е лъв, нека да е цар (видео)

Царят на животните в Серенгети, в зоологическата градина на Орегон

Ненапразно го наричат цар на животните. Такъв изглежда дори в зоологическата градина, ех, без да броим хасковския зоопарк. Лъвът не може да е мързелив или болен, или неглижиран, или да си го наречем - по хасковски депресивен. Лъвът има смисъл да бъде виждан само с присъщата му царственост.

Разбира се, за чиновниците има лицензиране на 4 години според директива на ЕС, има изисквания, минималки условия, при които трябва да живеят дивите животни в европейските зоопаркове. Има администрация, както му е редът, и контролни органи, които да следят и санкционират нарушенията. Така и трябва. Извън тези чужди на дивата и човешката природа механизми, остава отношението, забавлението, контактът, приключението, образователната страна и, ох, любовта към природата. Директивите не са достатъчни. Следват примери за това - от лъвовете и от зоологическите градини тук и там по света, където лъвовете са любимци на публиката, медийни и интернет звезди.

Лъвът в Амстердам демонстрира ловни умения. Дебне птица, която пък лови рибка. Кой кого хваща, вижте сами във видеото. В Синсинати тази пролет се радват на играта на малките лъвчета. В Орегон лъвът също е доста игрив. В Сингапур е направо цар, който приема да го хранят пред посетителите. Там обаче се отнасят сериозно и към лекцията, с която представят основните и любопитните факти за царя на животните. Хората снимат, зоопарковете снимат, медиите снимат и понякога лъвовете и техните бебета влизат в новините. Периодично има и инциденти, свързани с хищната природа на царя на животните или с неразумно поведение на някой от посетителите. Това е присъщото за тях.

Амстердам: Лъвът разполага с царствен дом, езеро, рибка в езерото и птица рибар, която да ловува, както и с публика, която да снима всичко това и да изпадне в потрес:

Синсинати: Не, това не е в Африка, сред тревите и дърветата, татко лъв и неговите бебета лудуват, хората са зад стъклото - родители и бебета следят с интерес. Човекът, който говори ентусиазирано, е директорът на зоологическата градина. В Синсинати тя е комплект с ботаническа градина. Никакви минимални изисквания, тука са на макс:

Орегон: Пак изглежда като да сме в дивата природа, но тук е по-скалисто защото възпроизвежда Серенгети хабитат. Лъвът извежда малките за първата им разходка. Хубавите котета му се качват на главата. Той ги насочва в правилната посока, като добър родител. Много може да се научи от минутката на този видеоматериал както за лъвовете, така и за хората.

Сингапур: Зоопаркът тук е поредица от ландшафти, които са максимално близо да естествените обитания на животните. Има лекция, която се чува зад кадър. Хората ахкат, когато лъвовете хващат храната във въздуха. Билети се купуват седмица напред, зоопаркът е атракция, която работи денонощно.

Неизвестно къде: Толкова е смешно, че не е за изпускане. Ето как може да си поиграеш с лъвовете:

България: Имаме лъв на герба

Хасково: Лъвът или е болен, или мързелив. Зоопаркът или има лизенз, или няма.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини