Със 150 чевермета под открито небе, Златоград даде заявка за столица на гурме-туризма

Хиляди гости и туристи се стекоха в Златоград днес за второто издание на празника на златоградското чеверме, организиран от общината.

Акцент на празника са 150-те агнета, които се въртяха на шишове от ранни зори пред очите на туристите и мераклиите да вкусят от местния деликатес.

В синхрон с мотото на фиестата, много от гостите спазиха призива на кмета Мирослав Янчев и пристигнаха облечени в традиционни облекла , основно от Родопския регион.

Той самият от няколко години посреща всички празници с красива народна носия. С родопски мелодии на уникалния оркестър „101 каба гайди“ започна официалната програма, която продължи с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Родопа“, Николай Славеев, Росича Пейчева и местни самодейни състави. От импровизираната чевермеджийница на открито, където от 04 часа сутринта на 2 май се въртяха десетките агнета, тръгна дефиле към площада в центъра на Златоград, където беше разположена сцената за изпълнители и артисти. Гостите видяха  на открито приготвянето на автентични родопски ястия като булгур, месо под чуруп, бъркане  на мляко в автентично бурило и местни гозби.

Сред официални гости се откроиха облечените в народни носии Цветан Цветанов и областния управител Недялко Славов, който родом е от Златоград. Губернаторът на Смолян беше гост заедно със семейството си, като в носия беше дори невръстната му дъщеричка.

Определено атракция в шествието беше Цветан Цветанов, понесъл заедно с няколко юнаци наръч с току-що изпечено чеверме. В колоритното шествие се открояваха гайдарите и красиви девойки в народни носии.

Да опитат от златоградското чеверме, пред пунктовете се извиха опашки от мераклии, които не се отказаха да платят по 25 лв. на килограм за мръвката, известна като кулинарна визитка на Родопите.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини