Μeстан категоричен: Само ДПС предлага решение за ромите

Няма нищо по по-популистко, което чувам от ПФ и и РБ, че проблемите в Гърмен са генерирани от ДПС. Ако е така, как ще обясните огромния конфликт, на който станахме свидетели в Катуница, заяви Местан

Само ДПС предлага решения за ромите. Напрежението в Гърмен изглежда на преден план един системен хроничен проблем на българското общество. Политическа отговорност предполага не да се ангажираме с коментари на последствията, на хроничния проблем, а да се ангажираме с първопричината за появата на подобни конфликти. ДПС смята, че първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност в България. Това заяви лидерът на партията в парламента.

"Правилното дефиниране на първопричина ще ни подскаже и отговорната държавна причина за преодоляване - интеграцията, включване. Казусът "Гърмен", преди това "Катуница" показва, че това е много важен проблем на обща политическа отговорност, ако щете и на партийна. Той сам по себе си не е оцветен партийно. Няма нищо по по-популистко, което чувам от ПФ и и РБ, че проблемите в Гърмен са генерирани от ДПС. Ако е така, как ще обясните огромния конфликт, на който станахме свидетели в "Катуница". Там кметът не е от ДПС. Необходима е целенасочена политика за интеграция. ДПС поставя въпроса за това, че нищо друго няма по интегративен ресурс от образованието", заяви Местан. По думите му, трябва да имаме съзнание, че равенството пред закона не може да се прилага избирателно.

"То означава държавата освен да изисква еднакво спазване на закона да гарантира наред с това и еднаквите права. В закона за народната просвета има една много важна разпоредба, която задължава българските граждани да осигурят присъствието на децата си в детски градини. Питам на колко семейства в кв. "Надежда", Сливен е осигурен достъп до детска градина? На николко. Гарантира ли българската държава еднаквото прилагане на закона навсякъде? Отговорното гражданско поведение също е функция на образователността.

Над 80% от отпадалите от училище деца са от ромската общност", посочи Местан. Той подчерта и факта, че от училище отпадат само роми, които не са имали възможност за достъп до детска градина. "Ще решим ли този проблем или ще повтаряме едни и същи клишета. Не предлагате никакви решения. Единствено ДПС го прави. Образованият ром ще бъде интегриран ром, български граждани, който ще спазва законите, който ще е възпитал култура, за да плаща своите данъци. Изходът от ситуацията не е в изрази като "паразит", "тази популация" или в определяне на ромите като изгубеното звено между неандерталеца и хомоспаиенс. Кабинетът дълги отговор на въпроси. Ще се приеме ли предложението на ДПС за национална програма за осигуряване на достъп до детска градина на всяко българско дете, в това число и на ромското", запита Местан. Според него, каквито и усилия да полагат, за да представят престъпността като етнически проблем, тя не е етнически проблем.

"Може би в някои общности се проявява в по-концентриран вид, но това не означава, че е етнически. Това показва, че сме задължени да видим първопричината. Тя е в социалното изключване. Феноменът е социален, а не етнически. Ако трябва да партизираме проблема, имаме какво и ние да кажем. Първият организират опит за партийно овладяване на ромите е в един проект - Роми за силна България", каза още Лютви Местан.

Източник: http://www.faktor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ДпС е деен участник и съучастник в създаването на негодници, който са недосегаеми и над закона от всички етноси. ДпС е основен участник и съучастник в разбиването на солидарността между етносите в България, в създаването на олигарски и корумпирането и мафиотизирането политическата "класа" на правоохранителните и правораздавателните органи на България. ДпС, наред с БСП и други псевдо български и псевдо патриотични партии, са главните виновници за посткомунистическия 25 годишен преход, за отвратителното изкривяване на понятията като демокрация, правосъдие, законност, свободен пазар, пазарна икономика, политика, политическа класа, единение на нацията, обикновена човешка солидарност, правото на достоен труд и достойно заплащане и много, много други. Тези извратени и отвратителни изкривявания на тези понятия и изпразването им от истинския им смисъл доведе до настоящето състояние - погибел на държавността, повсеместно мафиотизиране на всички държавни и общински институции, беззаконие и тотална липса на правосъдие, въпиюща бедност и липса на каквато и да е надежда за изход от бездната, в която ни вкараха тези, който преди това ни строиха комунизЪма и социализЪма и се гъзеха на СССР.
Последни новини