Как химик доби платина от праха около шосетата (видео)

Американският химик, известен само с псевдонима си Артур (Arthur), лансира невероятната идея, че в праха около пътните платна има много висока концентрация на платина. На шега или не, той счита, че причина за това е масовото използване на платинови катализатори в автомобилите.

Химикът записа клип и го публикува в YouTube, в който показва, как точно става този добив на платина. Клипът стана изключително популярен.

Артур заедно със своя приятел започват с метене и събиране на праха около шосетата. Събраното трябва добре да се филтрира и ненужните камъчета, фасове и по-големите парчета трябва да се изхвърлят. Частиците платина са съвсем малки и затова е най-добре да се използва филтър за кафе. Получава се голяма купчина прах, съставена предимно от малки частици бетон и гума. 

Получения след финия филтър прах поставяме в чаша и претегляме. При първия си тест на тази интересна идея Артур получи 146 грама фин прах. За да се направи украшение или нещо друго, явно е необходимо повече прах.

Прахът се смесва с натриев карбонат и се разтапя в пещ докато се получи нещо подобно на сироп. 

На дъното се образува капчица метал. Това късче трябва да мине през пещта, за да изгорят примесите. На дъното на специалната огнеупорна чаша остава малко топче сплав от метали с много висока температура на топене, тоест, от метали от групата на платината.

Топчето трябва да се нагрее до температурата на топене на платината, за да може окончателно да се изчисти от примесите. След този процес топчето вече блести. От 150 грама прах се получи миниатюрно кюлче с диаметър 0,58 милиметра. Така получената платина може да се разтвори и да се съхранява като утайка в амониев хлорид.

След като се премахнат среброто и другите ненужни примеси се получава прашинка платина. Химикът пресметна, че от 1 тон прах около шосетата може да се получат 6,7 грама платина. Всъщност, 6,7 грама на тон не е малко. Създателите на клипа подчертават, че в рудниците на ЮАР, концентрацията на платина е същата.

Ето и клипа:

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини