Защо хората си мислят, че бутилираната вода е по-добра...

Защо хората си мислят, че бутилираната вода е по-добра, отколкото тази от водопровода? Това е въпрос, зададен от сътрудник на научния отдел във Forbes към сайта за въпроси и отговори Quora, който събира мненията на учените по този въпрос. 

Ако преди 40 години бяхте предложили на някой да си купи чиста вода от магазина, той щеше да си помисли, че сте луд. Сега индустрията на бутилираната вода бележи невероятен пазарен ръст.

Производителите на безалкохолни напитки усетиха тази обществена нагласа и веднага се хванаха за тази златна мина. Те започнаха да насърчават употребата на бутилирана вода като по-безопасна алтернатива на чешмяната вода, специално насочвайки кампанията си към страховете, изразени от потребителите в анкетите. Както и при маркетинг "продуктите, които не съдържат ГМО", бутилираната вода се рекламира като по-безопасна алтернатива, за да успокои точно тези опасения.

Появиха специализирани марки "изворна вода" (spring water), в който се подчертава кристалната чистота на бутилираната вода, която е изолирана от "външни влияния". 

Ето някои примери.

Evian
"Евиан се ражда в сърцето на френските Алпи. В продължение на 15 години тя преминава през естествената филтрация на скалите, придобивайки безупречна чистота и уникален минерален състав. Бутилира директно при източника и запазена от външни влияния, Evian попада при вас, такава, каквато я е създала самата природа".

Fiji Water 
"Вода, която никога не е била докосната от замърсяване, създадена от стотици години преди индустриалната революция и заключена под земята в водоносен хоризонт в Фиджи... на 1500 мили от най-близкия континент... Далеч от замърсяване. Далеч от киселинни дъждове. Далеч от промишлени отпадъци. "

Други марки бутилирана вода от нормалната система за водоснабдяване се фокусират върху "свръвисокотехнологичните усилия",приложени за пречистването на водата от наличните токсини.

Big Sur Water Company
"минава през въглероден филтър ... след това преминава през парокомпресорен процесор (vapor compression™ processor)… след това през едномикронна филтърна хартия. Когато водата преминава през филтъра, суперкислород под формата на озон (О3) се въвежда във водата, за да се гарантира, че нашата вода ще остане в най-чистата си форма след бутилиране". 

Когато такъв непримирим и целенасочен маркетинг постигне целта си, то възниква положителна обратна връзка. С прилагането на все повече и повече усилия за пречистване на водата, производителите все по-силно укрепват вярата на хората, че водата от водопровода съдържа токсини като едновременно с това създава впечатление за някаква "специална" чистота на бутилирана вода. 

По данни на TGI Global в Германия бутилирана вода се пие от 87% от населението, а хората предпочитат местни марки: Gerolsteiner и Apollinaris.

Във Франция бутилирана вода пият 89% от населението, а водещи позиции имат местните производители Cristalline -37% и Evian - 31%.

Нивото на потребление на бутилирана вода в САЩ също печели крайната победа над чешмяната вода се вижда на челната снимка от Wikipedia. Сред всички участници на срещата в Белия дом никой не пие чаша чиста вода.

Иронията на избора на бутилирана вода, вместо чешмяна е, че по този начин се дава на производителите на напитки безусловно доверие, което може да е също толкова неоправдано, пише Quora.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини