Проверката на прокуратура засяга и политически въпроси?

Започващата в понеделник първа петдневна мисия за проверка на българската прокуратура засяга и политически въпроси, включително “мястото й в картата на съдебната система”, заявиха източници от Министерство на правосъдието, с чието съдействие европейски прокурори пристигат у нас, предаде БГНЕС.

Европейският одит бе поискан от премиера Бойко Борисов в края на миналата година. Стартът на мисията вече бе отлаган два пъти, първо в началото на месец април, а по-късно и в края на месец май.

Засягането на политически въпроси, каквото представлява дискутирането на вижданията на структурния и функционален модел на прокуратурата, както и мястото й в картата на съдебната система в контекста на Актуализираната стратегия за съдебна реформа, сериозно се разминава с първоначалния замисъл на европейския одит. Петима от общо седемте експерта са прокурори, четирима от които действащи магистрати във Великобритания, Германия, Испания и Холандия, т.е. би било немислимо от тях да се очаква да излизат с препоръки за мястото на държавното обвинение у нас, което е регламентирано в Конституцията и в Закона за съдебната власт, заявиха източници в правосъдното ведомство. Такива правомощия нямат и двамата експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия, която е създадена през миналата година.

Одитът на българската прокуратура ще е един от първите проекти, която позиционираната в Брюксел структура ще изпълнява. Европейските институции нямат правомощия да препоръчва на страните-членки на ЕС как да бъдат структурирани отделните институции в различните власти. Резултатът от референдума във Великобритания пък поставя под въпрос участието на двама от петимата магистрата, които утре трябва да започнат срещите си в българската столица. Има вероятност “Брекзит” да доведе до оттеглянето на двамата британски експерта още преди започването на мисията им.

За момента се планират общо пет посещения на европейските прокурори и експерти у нас, а впечатленията им да бъдат обобщени в доклад, който трябва да бъде готов през декември месец.

Независимо, че ще обсъждат въпроси, които се отнасят до работата на прокуратурата, следващата седмица европейските гости ще имат срещи с най-малко шестима съдии, както и с поне трима адвокати. Поне при първата си мисия, двамата европейски експерта и магистратите от четири европейски прокуратури, не предвиждат да посетят, нито работните места на български прокурори и следователи, нито ще се запознаят с работата на полицейските служби имащи отношение към събирането на информация и доказателства, необходими за разследването на различни престъпления.

Мисията ще започне със среща с правосъдния министър Екатерина Захариева, която освен за промените в Закона за съдебната власт, които вече бяха приети на първо четене от правната комисия на Народното събрание и предстои да се гледат в пленарна зала, ще обсъдят и т.нар. “антикорупционен закон” на вицепремиера Меглена Кунева, който веднъж вече бе отхвърлен от парламента. Управляващите са амбицирани да приемат двата законопроекта в близките седмици, въпреки множеството критики, които предложенията срещат от страна на съдебната система и неправителствения сектор. В понеделник гостите от Европа ще имат среща и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Одиторите вече са се запознали в детайли и с конкретните дела, които ще бъдат обект на дискусии при предстоящите срещи в София. Обсъждани ще бъдат поне осем наказателни дела, уточниха от МП.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини