Еко Джаз фестивалът на връх Перелик- музика, бизнес и имидж. А защо не?

    Джаз фестивалът на връх Перелик е добър пример за това, как една частна инициатива с културно измерение, може да се развива, без да стане недопустимо комерсиална. Организира се  11 години поред от бизнесмена от Смолян Кирил Асенов и вече има утвърдена публика - българска и чуждестранна. Без да броим дипламатите, които по традиция градят имидж, но и дават такъв, идвайки на феста. Инициативата вече се утвърди като мярка за стил, чужд на чалгата и безвкусното трупане на всевъзможни атракциони. И тъй като организацията е изцяло от спонсори и рекламни договори, няма и наливане на обществена пара, за да се разпъне огромната шатра и да се плати хонорара на музикантите. Нито пък е трудно всеки да си позволи скарата и бирата, с които да подгрее край огъня докато слуша музика, и се забавлява. 

    На върха от над 2 хиляди метра всяка година се събират- както любители на джаза, така и почитатели на преживяванията под открито небе. Тази година те бяха над 6 хиляди, а най-вероятно ще стават все повече, защото организаторите имат планове да разширят музикалния формат и да добавят други развлечения.

    За последното издание, което се проведе на 30 юли 2016, партньор за пръв път е „Ауди“. На върха гостите на феста имаха възможност да се дивят на „Ауди“, модел Кю7, който е сред най-бързите и мощни автомобили в света. Плановете на Асенов са в следващите години фестивалът да има и множество други автомобилни атракции- презентация и шанс за тестване на най-новите офроуд автомобили. По специализирано трасе, с пилоти от автомобилните компании, ще се правят експерименти и тестване на колите, последен писък в автомобилната мода.

    „Това е важно за развитието на фестивала от тук нататък, защото искаме това събитие да прерасне от един джаз фестивал, в нещо много по-различно“, обяви основният организатор Кирил Асенов. Идеята е да се използва високопланинския терен за демонстрация- не само на луксозни и мощни возила, но и на новите модни тенденции в света на модата, какт алкохолни марки от звезден порядък.

    Организаторът не скри, че на поляните на върха сред публиката са присъствали представители на много известна фирма, производител на скъпи часовници, както и концерн за луксозни алкохолни напитки, които проучваха фестивала като потенциален партньор за следващи години.

    „Идеята е "Еко джаз Перелик" да прерасне в едно много по-изискано събитие, което да е по-културно и качествено“, коментира бизнесменът и припомни, че музикалният форум има и екологичен елемент, тъй като сцената е оформена от стени, изградени от бали слама, осветлението е от горящите през цялата нощ огньове, а електричество се ползва единствено за сцената на изпълнителите. След събитието сламите се влагат за запълване на огромните коловози, оставени по поляните в миналото от военната техника на близкото спецподразделение с база на върха.

    Тази година покривът на шатрата е над 4600 кв. метра и е с 50 % по-голяма отпреди.

    „Ще развием и кулинарната част, която тази година не успяхме да реализираме- но се надявам още следващата година тук да готвят екзотични ястия българските готвачи, които са станали известни по света“, издаде част от плановете за идното лято Асенов. Фестивалът е член на българската Джаз асоциация, но амбицията е жанрово да се разшири в World Music формат, което естествено ще удължи представянето на програмата в поне два дни.

    И ако организацията продължи да бъде в рамките на частната инициатива, без източване на обществен ресурс, но пък и без излишен снобизъм, фестивалът на връх Перелик може наистина да стане музикален и шоу бранд за ценители.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ma
      MaMin
      2 0
      23:23, 1 авг 2016
      Чудесен материал!
    • 2
      Ъп
      Ъпсурт
      1 -3
      12:00, 2 авг 2016
      Щиляна мама , имаш ли представа как изглежда тълпа от 6к души ?
      Ако да , качи някоя снимка да може и хората от простлюдието да видят ?!
      • Щи
        Щиляна
        3 -1
        13:23, 2 авг 2016
        Мама нямам по Божия воля, тъй че не си позволявай подобен тон! А колкото до простолюдието, то е в главата ти, "Ъпсурт", който и да си ти! Така че -"оди брой некъде другаде"!
    • 3
      Ко
      Колега
      1 -3
      16:44, 2 авг 2016
      Блажени са вярващите.Таз година 6к догодина 600к.,следва Роженски "събор".Продължавай с мисленето,че няма лоша реклама.Хубав ден.
    • 4
      Di
      Dicho
      3 -1
      20:07, 3 авг 2016
      Събитие за културни хора , обичащи природата и музиката . Различни от образа на бай ганьо!!!
    Последни новини