АБВ и "Гергьовден" със споразумение за съвместни действия

АБВ и „Гергьовден” подписаха споразумение за съвместни политически действия и партньорство. Те направиха това с уговорката, че запазват идейните си различия, но ще търсят личностите, които ги обединяват. От страна на АБВ подпис сложи председателя на партията Георги Първанов, а от страна на „Движение Гергьовден“ - Драгомир Стефанов.

Според лидера на АБВ Георги Първанов и двете политически формации гледат на предстоящите президентски избори като очакван прелом в развитието на българския политически модел. Първанов посочи, че сред предложените от БСП шестима души има кандидат, който може да бъде подкрепен. По думите му, това може да е генерал Румен Радев, но тепърва предстоят разговори със социалистите. Първанов е категоричен, че ген. Радев е един висок професионалист, но и дълбоко морален, почтен и свестен човек. „Но не искайте от мен сега да го коментирам в ролята му на кандидат за президент, защото той все още, макар и с подаден рапорт, е в състава на Българската армия. Коректното, разумното и законовото е тези коментари да се правят, когато той получи разрешение на този въпрос“, заяви Първанов.

Преди дни АБВ съобщи номинациите си за президент -  председателят на партията Георги Първанов и зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

„Мисля, че ще сгрешим тактически, ако прекалено партизираме един или друг кандидат, ако някой се опитва да го задуши в обятията си. Това не е подходът. На ГЕРБ е изгодно да ни вкара в схемата да си преброим електоратите. Една партия, втора партия, левица, десница. Президентските избори не са време за броене на избиратели. Те са време за разумен стратегически избор“, заяви лидерът на ПП АБВ и президент на Република България Георги Първанов по време на съвместна пресконференция с Движение „Гергьовден“.

Той посочи, че е видял премиерът Борисов много притеснен. „Моето послание е, че не е фатално да се загубят едни избори. Той трябва да свиква с тази мисъл. Не боли. Аз съм губил преди повече от 20 години. След това съм печелил, това е политиката, това е демокрацията“, каза лидерът на АБВ.

По думите му, едно е да се разберат ръководствата на партиите, друго е гражданите, избирателите да видят, че конкретния кандидат става и се вписва в техните очаквания и представи и надежди.

Първанов направи аналогия с 2001 г. „Аз тогава работих за максимално широка, равно отдалечена кандидатура“, посочи Първанов. Той поясни, че 2 дни преди кампанията е разбрал, че това няма да се случи и че, той като тогавашен лидер на БСП, остава сам. „Играх на тези избори сам, срещу мен бяха НДСВ и ВМРО, и кой ли не“, добави той. „Въпреки всичко много избиратели от дясното пространство гласуваха за нашата кандидатура с ген. Марин. Много зависи от личността, от характера на кампанията и защото няма предопределени резултати. И тогава имаше едни грандиозни за някой и убийствени за други социологически прогнози, които бяха опровергани и разбити на пух и прах още на първия тур“, коментира още Първанов.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини