САЩ местят ядрени оръжия от Инжирлик, Румъния отрече да приема

Румъния категорично опроверга твърдението, че САЩ ще местят на нейна територия тактическите си ядрени оръжия, които са в Турция, съобщи ТАСС.

Съединените щати са започнали преместване в Румъния на ядрените си оръжия, които са базата „Инджирлик” в Турция, пише в публикация на сайта "ЮрАктив" (EurActiv.com), цитирана от БНР. Изданието се позовава на два независими един от друг анонимни източника.

"ЮрАктив" свързва твърдението си с „фона на влошаващите се отношения между Вашингтон и Анкара”. Според него Вашингтон повече не можел да има доверие на Анкара за оръжията.

Местенето ставало от "Инджирлик" към базата "Девеселу" в Румъния, която се намира на по-малко от 100 км от България, твърдят източниците.

Уточнява се, че тази стъпка е предизвикателство и в технически, и в политически план. От времето на Студената война в базата "Инджирлик" са базирани около 50 единици тактически ядрени оръжия и това е на стотина километра от границата със Сирия, отбелязва изданието.

Но „ЮрАктив” набляга повече на хипотезата, че разполагането на тактически ядрени оръжия на САЩ близо до руските граници „вероятно ще вбеси Русия”.

В публикацията не е пропуснато и затоплянето на сегашните отношения между Москва и Анкара.

Румънското външно министерство категорично опроверга информацията. "ЮрАктив" отбелязва това така:

„В отговор на вашето искане румънското Министерство на външните работи твърдо отхвърля информацията, на която се позовавате”, написа говорител.

"ЮрАктив" твърди, че са му обещани коментари от Вашингтон и Анкара, и ще ги публикува. Изданието цитира и „дипломатичен коментар” от НАТО, който също е анонимен. Според този отговор „съюзниците трябва да се уверят, че ядрените оръжия, разположени в Европа, се намират "в безопасност".

Този коментар би могъл да има само чисто разговорно значение, тъй като НАТО няма ядрени оръжия, такива имат – и контролират национално, три от страните членки на алианса. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини