-1 °C

Никога няма да видите всичките 12 точки в тази решетка

Оптическите илюзии, често завладяват интернет, последната такава вече е на път. Преди дни разработчикът на игри Уил Керслейк разпространи изображение на пресечени линии върху бял фон. 12 черни точки премигват върху местата на които се пресичат сивите линии. 6 часа след публикуване на изображението в Туитър, то бе споделено над 6000 пъти. Хората искат да разберат защо не успяват да видят всички 12 точки едновременно.

Оптическата илюзия бе публикувана за пръв път преди дни във фейсбук от японския професор по психология Акиоши Китаока. Произходът и обаче е научна статия публикувана в списанието Perception през 2000 година.

Ясно е, че точките в изображението са 12, но повечето хора не успяват да ги видят наведнъж и това ги подлудява.

“Мислят си, че е екзистенциална криза. Че никога няма да разберат каква е истината”, казва Дерек Арнолд от Университета Куинсланд в Австралия. Той обаче добавя, че учените, изучаващи зрителната система са нясно, че възприятията не винаги отговарят на реалността.

В тази оптическа илюзия, черната точка в центъра на зрителното ви поле се появява винаги. Но точките около нея се появяват и изчезват. Причината е, че периферното зрение при хората е слабо развито. Ако се фокусирате върху дума в центъра на тази линия, вероятно ще я видите ясно. Но ако се опитате да прочетете думите от двата края на линията без да премествате поглед, вероятно ще ви изглеждат размазани. В резултат, мозъкът ще трябва да даде най-доброто от себе си, за да отгатне какво се случва в размитата периферия.

Това означава, че когато се взирате в черната точка в центъра на зрителното си поле, зрителната ви система гадае какво се случва около нея. Като се има предвид модела – сиви линии върху бял фон, мозъкът предполага че и наоколо е същото, пропускайки черните точки. Точките изчезват и се появяват отново с преместване на погледа.

Възможно е да се случва и нещо друго. Ако се вгледате в линиите по-отблизо, ще забележите бледи, бели квадрати на местата, на които се срещат сивите линии. Те са подобни на тъмните петна, в пресечните точки на белите линии от илюзията на Херман. Това се случва, защото ганглийните клетки на ретината в задната част на окото регистрират контраста.

“Встрани от пресечните точки, виждате сиви линии, заобиколени от бял фон. Когато погледнете към местата, на които линиите се пресичат , забелязвате множество пресичащи се сиви линии и по-малко от белия фон.”, казва Арнолд. Причината е, че в точките на пресичане съществува по-малък контраст – с повече сиви линии, отколкото бяло. Мозъкът мисли, че точката в която се пресичат двете линии е по-светла от останалата част от сивата линия и създава илюзия за бял квадрат.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  От
  от много далече
  0 -2
  07:54, 14 сеп 2016
  Ха ,за мен първи ,трети и шести ред през една пресечна точка в ред.....моят пръв поглед.Точно 12 това видях.
  Между другото наистина имам много широко зрение.

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини