0 °C

Никога няма да видите всичките 12 точки в тази решетка

Оптическите илюзии, често завладяват интернет, последната такава вече е на път. Преди дни разработчикът на игри Уил Керслейк разпространи изображение на пресечени линии върху бял фон. 12 черни точки премигват върху местата на които се пресичат сивите линии. 6 часа след публикуване на изображението в Туитър, то бе споделено над 6000 пъти. Хората искат да разберат защо не успяват да видят всички 12 точки едновременно.

Оптическата илюзия бе публикувана за пръв път преди дни във фейсбук от японския професор по психология Акиоши Китаока. Произходът и обаче е научна статия публикувана в списанието Perception през 2000 година.

Ясно е, че точките в изображението са 12, но повечето хора не успяват да ги видят наведнъж и това ги подлудява.

“Мислят си, че е екзистенциална криза. Че никога няма да разберат каква е истината”, казва Дерек Арнолд от Университета Куинсланд в Австралия. Той обаче добавя, че учените, изучаващи зрителната система са нясно, че възприятията не винаги отговарят на реалността.

В тази оптическа илюзия, черната точка в центъра на зрителното ви поле се появява винаги. Но точките около нея се появяват и изчезват. Причината е, че периферното зрение при хората е слабо развито. Ако се фокусирате върху дума в центъра на тази линия, вероятно ще я видите ясно. Но ако се опитате да прочетете думите от двата края на линията без да премествате поглед, вероятно ще ви изглеждат размазани. В резултат, мозъкът ще трябва да даде най-доброто от себе си, за да отгатне какво се случва в размитата периферия.

Това означава, че когато се взирате в черната точка в центъра на зрителното си поле, зрителната ви система гадае какво се случва около нея. Като се има предвид модела – сиви линии върху бял фон, мозъкът предполага че и наоколо е същото, пропускайки черните точки. Точките изчезват и се появяват отново с преместване на погледа.

Възможно е да се случва и нещо друго. Ако се вгледате в линиите по-отблизо, ще забележите бледи, бели квадрати на местата, на които се срещат сивите линии. Те са подобни на тъмните петна, в пресечните точки на белите линии от илюзията на Херман. Това се случва, защото ганглийните клетки на ретината в задната част на окото регистрират контраста.

“Встрани от пресечните точки, виждате сиви линии, заобиколени от бял фон. Когато погледнете към местата, на които линиите се пресичат , забелязвате множество пресичащи се сиви линии и по-малко от белия фон.”, казва Арнолд. Причината е, че в точките на пресичане съществува по-малък контраст – с повече сиви линии, отколкото бяло. Мозъкът мисли, че точката в която се пресичат двете линии е по-светла от останалата част от сивата линия и създава илюзия за бял квадрат.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  От
  от много далече
  0 -2
  07:54, 14 сеп 2016
  Ха ,за мен първи ,трети и шести ред през една пресечна точка в ред.....моят пръв поглед.Точно 12 това видях.
  Между другото наистина имам много широко зрение.

Хороскоп за 10.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще осъществите своите намерения благодарение на упоритата си работа и желанието за успех. Ориентирате се чудесно в непредвидена ситуация и това ви предоставя несравнимо предимство пред конкурентите ви. Прекалено сериозно гледате на промените, направете живота си по-спокоен, освободете се от притесненията си.
10 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Покажете решимостта си да действате, без да изпадате в излишна паника. Събитията ще ви покажат вярната посока, няма да сте затруднени в избора си. Нещата ще се случват най-често такива, каквито ги предвиждате. Лидерските ви заложби ще се изявят, с което ще създадете мощна група около себе си.
10 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате провокации, които ще ви карат да се чувствате недооценени на работното място. Освободете се от тези си чувства и мислете за промените, които предстоят. Имайте търпение и вярвайте в успеха си. Скоро ще забележите, че предложенията ви се одобряват и ценят, но нека това не ви възгордява.
10 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Развитието на делата ви изисква повече съсредоточеност. Недопустимо е да проваляте вече договорени условия, само защото сте лично възпрепятствани. Бъдете прагматични и времето ви ще стигне за всичко. Снабдяването ви с нужната информация ще ви подтикне към по-голяма активност и ще подобрите финансовото си състояние.
10 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навлизате в благоприятен период за професионалното си развитие. Получавате възможността да покажете на какво сте способни и това ви отваря доста работа. Едва ли ще има от какво да сте недоволни, тъй като делата ви се развиват успешно, а ваша идея е радушно възприета от деловите ви партньори. Не се отказвайте от намеренията си, дори в началото да ви е трудно.
10 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не всичко, което сте планирали има шансове да се случи. Но вие не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Днес можете да си позволите някои дребни удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Стабилното ви финансово състояние ви го позволява. Ще получите покана за гостуване.
10 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Без да сте притискани от времето или някой друг, ще покажете умения и находчивост в изпълнение на поетите ангажименти. По-леко ще общувате с околните, ще се радвате на успехите им и ще споделяте намеренията им. Добрата ви форма – физическа и духовна ще ви позволи да постигнете напредък и в сфери, различни от професионалните ви интереси.
10 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
10 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще успеете да напреднете в професионалните си търсения. Успехите ви ще се увеличат, ако съчетаете усилията си с тези на хората, с които работите. Навлизате в период на финансов стабилитет. Макар, че желанията ви са големи, ще можете да си позволите не малко неща.
10 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се толерира работата в екип, от нея ще получите по-високи приходи. Ще ви се удава да организирате активността на много хора и да ги мотивирате да дадат най-доброто от себе си. Не пренебрегвайте вниманието, което ви се отделя от една интересна за вас личност. От това може да се получи сериозна връзка.
10 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
С позитивно отношение към въпросите на деня ще намерите по-бързо решение за тях. Бъдете открити и честни в отношенията си и не търсете на всяка цена лична изгода. Приемайте с чувство за хумор различното, без да изпадате в излишни откровения. Раздразнителността ви дистанцира околните, от което вие губите.
10 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С участието си във важно събитие, ще покажете отношението си към проблемите, които се обсъждат и начините за решаването им. Имате енергия да се преборите с много от несъвършенствата на другите, важно е да не се отказвате. Не крийте чувствата си към човека, който ви привлича. Тревожите се излишно за някого, нещата ще се подреждат добре за него.
10 дек 2019
Последни новини