Юнкер обеща подкрепа за помощ за охрана на границите ни

В писмо до премиера Бойко Борисов председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща повече подкрепа за охрана по границата ни.

Юнкер ще отправи официално това си искане на 16 септември по време на срещата на върха на съюза в Братислава, съобщават от ЕК.

"Добре разбирам и приветствам усилията на българските власти в изпълнение на тази мисия (по охрана на границата –бел.ред). Можете да разчитате на подкрепата на Комисията за укрепване на сигурността по външните граници, каквато е България", заявява председателя на ЕК.

Жан-Клод Юнкер отбелязва, че общата декларация между ЕС и Турция за ограничаване на нелегалната миграция дава резултати, но "положението остава крехко".

"Важно е през този период да не се появят нови маршрути. Нека подчертая, че аз напълно приемам нуждата Европейският съюз да засили подкрепата си за консолидацията на българската гранична инфраструктура".

В писмото се отбелязва, че европейската гранична агенция Фронтекс трябва да направи още, след като в отговор на молбата на българското правителство през юли изпрати 173 граничари от другите държави-членки в помощ на българските им колеги по границите с Турция и Сърбия.

Неизпълнен остава ангажиментът на агенцията за още 53 патрулни коли за тези граници. Тъй като Фронтекс не разполага със свои технически средства, осигуряват ги отделните страни от ЕС, председателят на ЕК отбелязва, че при всеки случай изтъква пред ръководителите на страните членки нуждата да изпълнят заявките на агенцията за още технически средства за България.

Експерти на Комисията ще дойдат в България в идните дни, за да се запознаят с положението на място и да подготвят актуализация на общ план за действие при евентуална извънредна ситуация, посочва Юнкер.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини