Да си спомним Джон Ленън

Точно преди 28 години на този ден бе убит легендарният музикант Джон Ленън - британски певец, автор на песни и китарист, известен с участието си в Бийтълс. Ленън бе и солов изпълнител, политически активист, художник, актьор и писател. На 8 декември той бе убит от свой почитател в Ню Йорк.

Ленън е роден в Англия в навечерието на Втората световна война. Баща му Фред Ленън отсъствал по време на раждането му, а майка му Джулия се чувствала неспособна да се грижи за него и го поверила на леля му Мими. Детството на Джон е трудно заради отсъствието на родителите му, а строгите правила на леля му допринасят за световната музика, като развиват бунтовническия му характер. В училище предпочита да рисува карикатури и да скицира. Мести се в художествено училище, а по-късно се появява и страстта му към музиката. Моли леля си за китара, но тя отказва да харчи парите си за "глупости".

Ленън се учи на банджото на майка си и първата песен, която бъдещата звезда научава, е „Thatll Be the Day". Много време след това Джон създава първата си група The Quarrymen заедно с най-добрите си приятели. Първата изява на групата е на 6 Юли 1957, където Джон се запознава с Пол Маккартни. Двамата заедно създават Бийтълс. Джон и Йоко Оно сключват брак в Гибралтар на 20 март 1969 година. Още през медения си месец двамата се включват в редица демонстрации за мир. Замисля да напусне окончателно бийтълсите, но се въздържа да оповести това публично. Заедно с жена си се включва в поредната кампания за мир под надслова War Is Over! (If You Want It!).

Джон напуска Великобритания в началото на 1971 година и се мести в Ню Йорк. Спорната му политическа дейност амбицира американските имиграционни власти, които отказват да издадат зелена карта на певеца. Причината е досието на Ленън, страниците на което са опетнени от присъдата от 1968 година за притежаване на марихуана. По-късно е призован да напусне страната. Джон Ленън и Йоко Оно се разделят през 1974 година и той отлита за Лос Анджелис. Краят на войната му с американските имиграционни власти настъпва през 1975, когато Върховният апелационен съд на САЩ отхвърля заповедта за депортиране и Джон Ленън получава зелена карта.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини