Китай скочи в защита на Ким Чен Ун, размахва пръст на САЩ

Китай се зае със защитата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предупреждавайки Съединените американски щати, че ще "платят цената" за решението да разположат усъвършенствана система за противоракетна отбрана в Южна Корея, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от "Фокус".

През изминалата година светът наблюдава изнервено действията на Пхенян, който неколкократно пренебрегна предупрежденията и извърши няколко ядрени ракетни изпитания - агресивна политика, която да доведе до осъждане и санкции от международната общност. В директен отговор на действията на Северна Корея Вашингтон и Сеул се споразумяха за разполагане на противоракетна система, насочена към преодоляване на заплахите, които произтичат от изолираната страна, управлявана от Ким Чен Ун.

Но планът не се хареса на китайските власти, които предупреждават за неизбежна "контраатака" на фона на нарастващите опасения, че мощният американски радар ще компрометира собствената им сигурност.

"Ако САЩ и Южна Корея навредят на стратегическите интереси на сигурността на страните в региона, включително Китай, те ще платят цената за това и ще получат контраатака", гласи текст, публикуван в People’s Daily, официален вестник на Китайската комунистическа партия.

Коментарът продължава: "Подобно на всяка друга страна, Китай не може нито да бъде в неведение, нито безразлична към въпросите за сигурността, които засягат основните му интереси".

Забележките бяха отправени, след като китайския външен министър призова САЩ и Южна Корея да прекратят плановете за разполагане на противоракетна система, която според сведенията ще бъде позиционирана на голф игрище в южната част на страната.

"Ние повтаряме нашата позиция, че разполагането на системата THAAD за противоракетна отбрана от САЩ и Република Корея няма да отговори на опасенията на съответните страни, да допринесе за премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров, или да подпомогне мира и стабилността на полуострова", отбеляза външният министър на Китай.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини