5-има миньори закарани в болница, 120 останаха под земята (обновена)

Петима миньори от протестиращите в рудник "Бабино" на Мини Бобов дол са били изведени снощи, съобщи БНР. Повече от 100 стачкуват под земята.

На петимата им прилошало и били извадени от забоите от екип на Минно-спасителната служба. По-рано беше съобщено за трима изведени.

Миньорите били закарани в Спешния център в Бобов дол, откъдето ги освободили след медикаментозно лечение, обясни Георги Викторов, който ги е приел.

„Бяха напрегнати, развълнувани, с леко покачване на кръвното. След като се поуспокоиха, си заминаха”, каза фелдшерът в центъра, цитиран от БТА.

Около 120 души от вчерашната първа смяна са слезли за акцията в забоите на 500 метра дълбочина. Те не са пожелали да излязат след приключване на работния им ден, оставайки в рудника през нощта.

Протестът е заради нередовното изплащане на заплати и ваучери и предстоящото съкращение на 650 души. Вчерашните преговори между ръководството на мината и синдикатите не дадоха резултат.

Миньорите са заявили, че няма да излязат над земята до удовлетворяване на исканията им, свързани с реалното изплащане на трудовите възнаграждения и ваучерите за храна, каза за "Фокус" Йорданка Германова, председател на КТ „Подкрепа” – Дупница. 

"Няма да се отказваме и продължаваме с протестите. Ние ще стоим пред мината, а колегите - под земята”, казаха пък миньори от втората и третата смяна на рудника, които останаха да протестират и през нощта пред дружеството.

Те споделиха, че имат притеснения за здравословното състояние на колегите си, но няма да се откажат от протеста.

Недоволните допълниха, че са събрали пари, за да пуснат храна на колегите си в забоите. Те се зарекоха, че няма да отстъпят, докато не бъдат приети всичките им искания.

На среща със синдикатите в Мини "Бобов дол" вчера е било решено да се създаде работна група, която ежеседмично да обсъжда проблемите и да подготви програма за запазване на трайните работни места. Това казаха от ръководството на мините.

Решено е също да се преизчислят работните заплати, съобразно добива, за доуточняване на дължимите суми. Вчера са били платени и над 62 хиляди лева за ваучери за храна.

От ръководството уверяват още, че са гарантирани реално изработените трудови възнаграждения на всички работници, оставащи на работа до окончателното затваряне на рудник "Бабино".

Въпреки срещите протестиращите миньори от първата смяна на рудник "Бабино" останаха под земята и отказаха да напуснат работа.

В момента в мината, която е собственост на Христо Ковачки, работят 1700 души, като в рудник "Бабино" броят им е 700.

Коментари в сайта

Последни новини