Русия и САЩ не са съгласни за промени по ветото в Съвета за сигурност

Русия и САЩ се обявиха против каквито и да промени в процедурата за налагане на вето в Съвета за сигурност на ООН, предадоха ТАСС и БТА.

Право на вето* имат петте държави постоянни членове на Съвета. По въпроса за изменяне на това право Москва и Вашингтон се оказаха на различно мнение от Лондон и Париж.

Предложението да се ограничи прилагането на правото на вето, когато се налагат на спешни мерки с цел възпрепятстване на масови престъпления дойде от френския президент Франсоа Оланд.

Френската инициатива не предполага внасяне на промени в устава на ООН. Тя предлага задействане на специална процедура. Според нея по искане на най-малко 50 страни от ООН генералният секретар на организацията трябва да прецени ситуацията, която се разглежда в Съвета.

В случай, че има извършени сериозни правонарушения, като например геноцид или военни престъпления ще се задейства така нареченото джентълменско споразумение, което подразбира доброволен отказ от правото на налагане на вето.

Тази инициатива засега се поддържа от над 100 страни, твърди Алексис Ламек, зам.-постоянен председател на Франция в ООН.

Той добави, че идеята е специалният механизъм да не се задейства в случай, когато са засегнати националните интереси дори на един от постоянните членове на Съвета за сигурност.

- - -
* В Устава на ООН същинско "право на вето" няма и не би могло да има с оглед същността и характера на организацията. Но при вземането на определени важни решения в 15-членния Съвет за сигурност е задължително единодушието на 5-те страни постоянни членки.

Ако една от тях не е съгласна, решение просто няма, дори 14 гласа да са "за" него. Този механизъм позволява една страна да блокира вземане на решение и е популярно познат като "право на вето".

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини