Създадоха радиоприемник от два атома в розов диамант (видео)

Учени от харварското училище по инженерни и приложни науки SEAS създадоха най-малкия в света радиоприемник в розов брилянт, съобщава Motherboard. Той работи заради дефект в кристалната структура, наречен NV център. Изследователите създадали този дефект в диаманта като заместили въглероден атом с атом азот и след това отстранили съседния въглероден атом. По същество, това създава дупка в атомната решетка от въглеродни атоми, която може да бъде използвана за насочване на отделни фотони или откриване на слаби магнитни полета на диаманта. Тези NV центрове имат фотолуминисцентни свойства, което ги прави силни и перспективни системи за квантовите компютри и фотониката.

Едно класическо радио се състои от захранване, приемник, преобразувател на електромагнитните вълни в електрически ток, тунер и говорител.

Източникът на енергия в диамантеното радио е зелена светлина, излъчвана от лазер, която възбужда електроните в центровете с азотна вакантност. Тези електрони са чувствителни към електромагнитни полета, така че радиовълните превръщат светлината в червена. Тя се пробразува от фотодиод (трансдуцер в този случай) в електрически ток. След това остава само електрическият ток да се превърне в звук с помощта на високоговорител или слушалки.

Работата си учените публуват в Physical Review Applied. Те подчертават, че радиото е невероятно здраво и работи при изключително екстремни условия - при температура над 350 градуса, например. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини