Японска компания заменя офис служителите си с изкуствен интелект

Прогнозите, че хората ще бъдат заменени от машини са на път да се сбъднат. Застрахователна фирма от Япония ще освободи над 30 от своите служители и ще ги замени със система за изкуствен интелект, способен да изчислява обезщетенията на застрахованите.

Мениджърите на Fukoku Mutual Life Insurance вярват, че този ход ще повиши продуктивността им с 30%, а инвестицията ще бъде изплатена за по-малко от 2 години. От фирмата твърдят, че струващият 1.4 милиона паунда изкуствения интелект ще им спести близо 1 милион британски лири само година след въвеждането му. Поддръжката на системата ще струва 100 000 британски лири годишно.

Мярката обаче, едва ли ще бъде приветсвана радушно, тъй като предвижда 34-ма служители да бъдат освободени от работа до края на март.

Системата е базирана на изкуствения интелект на IBM - Watson Explorer, който според технологичната компания притежава “когнитивна технология, способна да мисли като човек ”, позволяваща му да “анализира и интерпретира всички данни, включително неструктуриран текст, изображения, аудио и видео”.

Технологията ще е в състояние да проучва хиляди епикризи, продължителността на болничния престои, медицинската история на застрахованите и всякакви хирургични интервенции преди да изчисли обезщетението.

Въпреки че изкуствения интелект ще намали значително времето нужно за определяне на обезщетенията, изчисляващо се на 132 000 часа за последната финансова година – сумите няма да бъдат изплащани преди да бъдат одобрени от служител на компанията.

Намаляващото и застаряващо население на Япония, в комбинация с бума на роботите съзадава идеали условия за изпробване на изкуствения интелект.

Според доклад на Изследователския институт Nomura от 2015 година, близо половината от всички работни места в Япония могат да бъдат поети от роботи до 2035 година.

Изкуственият интелект скоро ще играе важна роля и в политиката. Следващия месец, Министерство на икономиката, търговията и промишлеността ще въведе пробно система за изкуствен интелект, която ще помага на държавните служители да подготвят отговори за министрите по време на заседанията на кабинета и парламентарните сесии.

Министреството се надява, че изкуствения интелект ще спести на бюрократите много работа в подготовката на писмените отговори.

Ако експериментът се окаже успешен, изкуствен интелект ще бъде въведен и в други държанти агенции.

Налагането на роботите с изкуствен интелект в Япония обаче невинаги върви гладко. В края на миналата година, екип изследователи се отказа от идеята да разработи робот достатъчно интелгигентен, за да се справи с приемния изпит за престижния Токийски университет.

Оказа се, че изкуствения интелект не се справя добре с отговори на въпроси, които изискват разбиране на по-широк кръг теми.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини