8 °C

Японска компания заменя офис служителите си с изкуствен интелект

Прогнозите, че хората ще бъдат заменени от машини са на път да се сбъднат. Застрахователна фирма от Япония ще освободи над 30 от своите служители и ще ги замени със система за изкуствен интелект, способен да изчислява обезщетенията на застрахованите.

Мениджърите на Fukoku Mutual Life Insurance вярват, че този ход ще повиши продуктивността им с 30%, а инвестицията ще бъде изплатена за по-малко от 2 години. От фирмата твърдят, че струващият 1.4 милиона паунда изкуствения интелект ще им спести близо 1 милион британски лири само година след въвеждането му. Поддръжката на системата ще струва 100 000 британски лири годишно.

Мярката обаче, едва ли ще бъде приветсвана радушно, тъй като предвижда 34-ма служители да бъдат освободени от работа до края на март.

Системата е базирана на изкуствения интелект на IBM - Watson Explorer, който според технологичната компания притежава “когнитивна технология, способна да мисли като човек ”, позволяваща му да “анализира и интерпретира всички данни, включително неструктуриран текст, изображения, аудио и видео”.

Технологията ще е в състояние да проучва хиляди епикризи, продължителността на болничния престои, медицинската история на застрахованите и всякакви хирургични интервенции преди да изчисли обезщетението.

Въпреки че изкуствения интелект ще намали значително времето нужно за определяне на обезщетенията, изчисляващо се на 132 000 часа за последната финансова година – сумите няма да бъдат изплащани преди да бъдат одобрени от служител на компанията.

Намаляващото и застаряващо население на Япония, в комбинация с бума на роботите съзадава идеали условия за изпробване на изкуствения интелект.

Според доклад на Изследователския институт Nomura от 2015 година, близо половината от всички работни места в Япония могат да бъдат поети от роботи до 2035 година.

Изкуственият интелект скоро ще играе важна роля и в политиката. Следващия месец, Министерство на икономиката, търговията и промишлеността ще въведе пробно система за изкуствен интелект, която ще помага на държавните служители да подготвят отговори за министрите по време на заседанията на кабинета и парламентарните сесии.

Министреството се надява, че изкуствения интелект ще спести на бюрократите много работа в подготовката на писмените отговори.

Ако експериментът се окаже успешен, изкуствен интелект ще бъде въведен и в други държанти агенции.

Налагането на роботите с изкуствен интелект в Япония обаче невинаги върви гладко. В края на миналата година, екип изследователи се отказа от идеята да разработи робот достатъчно интелгигентен, за да се справи с приемния изпит за престижния Токийски университет.

Оказа се, че изкуствения интелект не се справя добре с отговори на въпроси, които изискват разбиране на по-широк кръг теми.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
23.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
23.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
23.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
23.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
23.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
23.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
23.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
23.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
23.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
23.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
23.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
23.09.2019
Последни новини