Японска компания заменя офис служителите си с изкуствен интелект

Прогнозите, че хората ще бъдат заменени от машини са на път да се сбъднат. Застрахователна фирма от Япония ще освободи над 30 от своите служители и ще ги замени със система за изкуствен интелект, способен да изчислява обезщетенията на застрахованите.

Мениджърите на Fukoku Mutual Life Insurance вярват, че този ход ще повиши продуктивността им с 30%, а инвестицията ще бъде изплатена за по-малко от 2 години. От фирмата твърдят, че струващият 1.4 милиона паунда изкуствения интелект ще им спести близо 1 милион британски лири само година след въвеждането му. Поддръжката на системата ще струва 100 000 британски лири годишно.

Мярката обаче, едва ли ще бъде приветсвана радушно, тъй като предвижда 34-ма служители да бъдат освободени от работа до края на март.

Системата е базирана на изкуствения интелект на IBM - Watson Explorer, който според технологичната компания притежава “когнитивна технология, способна да мисли като човек ”, позволяваща му да “анализира и интерпретира всички данни, включително неструктуриран текст, изображения, аудио и видео”.

Технологията ще е в състояние да проучва хиляди епикризи, продължителността на болничния престои, медицинската история на застрахованите и всякакви хирургични интервенции преди да изчисли обезщетението.

Въпреки че изкуствения интелект ще намали значително времето нужно за определяне на обезщетенията, изчисляващо се на 132 000 часа за последната финансова година – сумите няма да бъдат изплащани преди да бъдат одобрени от служител на компанията.

Намаляващото и застаряващо население на Япония, в комбинация с бума на роботите съзадава идеали условия за изпробване на изкуствения интелект.

Според доклад на Изследователския институт Nomura от 2015 година, близо половината от всички работни места в Япония могат да бъдат поети от роботи до 2035 година.

Изкуственият интелект скоро ще играе важна роля и в политиката. Следващия месец, Министерство на икономиката, търговията и промишлеността ще въведе пробно система за изкуствен интелект, която ще помага на държавните служители да подготвят отговори за министрите по време на заседанията на кабинета и парламентарните сесии.

Министреството се надява, че изкуствения интелект ще спести на бюрократите много работа в подготовката на писмените отговори.

Ако експериментът се окаже успешен, изкуствен интелект ще бъде въведен и в други държанти агенции.

Налагането на роботите с изкуствен интелект в Япония обаче невинаги върви гладко. В края на миналата година, екип изследователи се отказа от идеята да разработи робот достатъчно интелгигентен, за да се справи с приемния изпит за престижния Токийски университет.

Оказа се, че изкуствения интелект не се справя добре с отговори на въпроси, които изискват разбиране на по-широк кръг теми.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини