Товарният трафик на Балканите е блокиран заради мигрантите

Все повече мигранти се опитват да преминат Балканите, укрити в камиони, което соди до транспортна криза. Мигранти опитват да минат и по замръзналия Дунав.

Проверки за скрити в камионите мигранти забавят преминаването на тежкотоварните автомобили от Сърбия в Хърватия и Унгария, заявиха сръбските митнически власти. В изявлението, цитирано от АП и БТА, се казва, че камионите чакат по няколко часа вобразувалите се дълги колони

Хърватия и Унгария са обяснили забавянето със старателното проверяване на тежкотоварните автомобили.

Нелегалните мигранти, които се опитват да достигнат Западна Европа, често се крият в камиони. Само през последните няколко дни сръбските власти са открили 17 мъже от Сирия и Афганистан в три тежкотоварни автомобила, пътуващи за Франция и Италия.

Мигрантите се възползват от почивката, която шофьорите на камиони правят близо до граничните пунктове, за да се скрият между стоката и по този начин да се доберат до ЕС.

Над 300 души са заловени в различни камиони през 2016 година у нас, каза в последните дни на с.г. главният секретар на МВР Георги Костов. Той уточни, че част от тях са проникнали в ТИР-овете без шофьорите да знаят. Тогава МВР започна да разпространява предупредителни листовки сред превозвачите. 

Набези по Дунав

Хиляди мигранти са блокирани в Сърбия и търсят начини да влязат нелегално в ЕС.
25 афганистанци бяха задържани от сръбските власти при опит да направят това, преминавайки в Хърватия по замръзналия Дунав, предаде ТАСС, като се позова на полицията в сръбския пограничен град Апатин.

Тези хора са били отведени в център за настаняване на мигранти.

Патрулите на брега на реката са засилени.

При Апатин Дунав е широк от 270 до 700 метра, отбелязва ТАСС. Реката замръзна заради студа, който скова региона още на 6 януари, като дебелината на леда достига около 20 сантиметра.

Коментари в сайта

Последни новини