Посочваме български еврокомисар след изборите, Юнкер иска да е жена

Ще посочим български еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева след изборите, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък иска новият еврокомисар да е жена. Това стана ясно с президента Румен Радев с Юнкер. 

"Пред нас има различни опции. Или служебното правителство да назначи този комисар с всички последствия върху изборната кампания, или да изчакаме и вече избраното ново правителство да вземе това решение. Благодаря на господин Юнкер за проявеното пълно разбиране и готовност да се изчака", заяви президентът Радев.

"Напълно разбирам желанието на България да вземе решение да предложи своя представител в Европейската комисия след провеждането на следващите парламентарни избори. Не сме обсъждали конкретни имена, единственото ми предложение беше за този пост да бъде номинирана жена", коментира Юнкер.

Председателят на ЕК приветства положените от България усилия и постигнатия огромен напредък по Механизма за сътрудничество и проверка и потвърди очакването си той да отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия.

По-рано днес Радев се срещна и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. След срещата стана ясно, че Радев е поискал от Брюксел по-голяма помощ за България заради проблема с бежанците. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини