Смолянско училище чества патрона си, награждава отличниците

Изображение 1 от 6

    132 години от рождението на своя патрон професор д-р Асен Златаров чества днес Основното училище в смолянския квартал „Райково“. Изявени четвъртокласници бяха определени за млади златаровци и получиха грамоти. За 19-ти път беше връчена и специалната златаровска стипендия.
    Множество инициативи съпътстваха празника на известното като Второ Основно училище "Проф.д-р Асен Златаров" в Райково, а кулминацията им еше днес с тържество в салона на училището. Слово за 132-та годишнина от рождението на Асен Златаров произнесе директорът Николай Колев.

    Традиция за училището е да определя най-изявените си ученици и да ги удостоява със званието "млад златаровец". Сред четвъртокласниците за подгласници на носителя на званието бяха избрани Васил Кременаров и Асен Царев, а млад златаровец стана Мария Гавраилова.

    За 19-ти път беше връчена и традиционната златаровска стипендия. Подгласничка за нея беше седмокласничката Йоанна Гаджакова. За носител на златаровската стипендия беше определена Ренета Стоилова от 7 б клас. Тя сподели радостта си, че е избрана, а до това се е стигнало с много труд иподкрепата на учители и родителите й.

    Златаровската стипендия се връчва за отлични резултати в училище, участие на олимпиади и в национални състезания, което носи и имидж на училището. Паричното изражение е скромно - 100 лева, но наградата е преди всичко морална и носи признание.

    „Когато изгледам списъка на онези ученици, които са били награждавани през годините, виждам, че това са същите ученици, които след това са били отличници или са носили имидж и на други профилирани гимназии в града, така че това да си „млад златаровец“ в четвърти клас или пък носител на златаровска стипендия в седми клас, вече е нещо, което ти го носиш в кръвта си, пренасяш го и понататък в живота си.

    Вълнението е огромно и всичко онова, което е свързано с патрона на училището Асен Златаров, вълнува учениците и днес, винаги съм си мислил, че отдалечеността във времето е онова нещо, което може би притъпява сетивата на хората към онова, което е извършил проф. д-р Асен Златаров, но нещата, които той е оставил като завети за бъдещите поколения, са това, което е актуално и днес, каза още директорът Николай Колев.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини