КДК учреди годишна награда за култура и изкуство "Смолян", ще се връчва в деня на будителите

Годишна награда „Смолян“ беше учредена от Клуба на дейците на културата за ярки постижения в областта на литературата, изкуството и културата. Наградата няма да се присъжда за юбилейни годишнини на творците, по повод на професионални празници и други традиционни прояви, а само за творчество. Ще се дава на церемония в навечерието на 1 ноември - Ден на народните будители.

Наградата може да се присъжда на жив творец за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и културата, но само при особени случаи, когато авторът е получил обществено признание не само в своята гилдия, град или общност, а и в регионален и национален мащаб.

Отличието ще се състои от диплом, статуетка -бронзов пегас и парична премия в размер на 1000лева.

Статутът на наградата подчертава изрично, че ежегодното й връчване не е презумпция и плипса на ярки постижения за дадената година, тя не се връчва. Отличието е независимо от други подобни, които се връчват в Смолян. Когато награден автор от друга организация е номиниран за Наградата „Смолян”, статутът приема това като потвърждение на достойнствата на твореца.

Номинирането ще се извършва от творчески групи и звена, институти на културата, обществени авторитети, членове на Клуба на дейците на културата, граждани с подчертан интерес и знания по съответния вид изкуство, уточняват учредителите от КДК. Номинирането ще става и от публикации в медиите - критични бележки, рецензии, портрети, филми, посветени на автора и творчеството му, от творчески съюзи. Всяко предложение има стойност на един глас, след което професионално жури ще излъчва победителя и ще го обявява за носител на наградата.

От КДК посочват и критерии за номиниране за награда „Смолян“ :

-авторът да е с впечатляващи изяви в изкуството, да се пише и говори за него, да е утвърден в своя жанр, да има популярни и впечатляващи творби, да е познат на гилдията (група, дружество, творчески съюз). Творчеството му да е оригинално, посланията да са насочени към хората, да е посветено на теми, които вълнуват човека и човечеството. Да участва в културния живот на града, на края, както и в националния творчески процес. Да е родолюбец и това да личи от творчеството му, а не от публичните му прояви.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини