"Марсианци" превзеха Обсерваторията на връх Рожен

Изображение 1 от 5

    Деца на възраст от 3 до 12 години и техните родители се потопиха в магичния свят на астрономията. Като подарък от кампанията "Виж къде е Марс" те получиха едно незабравимо пътешествие до Националната обсерватория "Рожен" и дори успяха да видят големия телескоп.
    Малчуганите с интерес изслушаха разказа на директора на Обсерваторията астронома Никола Петров за планетите, галактиките и далечните звезди. Особено ги интересуваше планетата Марс, където наскоро учените откриха вода, а нищо чудно там да има и марсианци, смятат децата. Затова с огромно вълнение те се изкачиха в кулата на големия телескоп на Роженската обсерватория. Там домакинът отвори за тях купола и им показа как работи телескопа.
    След интресния разказ за звездите много от децата си пожелаха да пътешестват, защо пък не - до Марс.
    "Ние от "Марсианци" смятаме, че в днешно време, когато децата са ежедневно на дигиталните устройства, една наука като астрономията, развива тяхното въображение и ние родителите трябва да полагаме грижи те да знаят, да се интересуват и да учат", сподели един от организаторите на незабравимото пътешествие до НАО "Рожен" Вержиния Тошева.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини