Тройно повече коли на глава от населението от 1990 г

Отдел "Пътна полиция" регистрира средно по над 600 коли дневно. Към момента общият брой на леките автомобили в столицата е 635 000, а товарните са около 104 000. Това съобщи началникът на сектор "Пътни превозни средства" в СДВР Златко Златанов пред БНТ.

Почти тройно са се увеличили колите, които се падат на глава от населението, от 1990 година насам. Тогава всеки пети столичанин е имал автомобил, а днес - повече от половината софиянци имат коли. В резултат на това улиците стават все по-тесни, местата за паркиране намаляват, а въздухът става все по-мръсен.

От движение се спират 5 пъти по-малко автомобили, отколкото се регистрират дневно.

Столична община разработва проект за решаване на проблема с големия брой коли. Той е насочен към извеждането на автомобилния трафик извън центъра на столицата. Местната администрация цели да стимулира хората да използват велосипеди и градски транспорт.

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че по третия метродиаметър се предвижда продължаване от метростанция "Люлин" през "Царица Йоана" до Околовръстното. Там ще бъде изграден голям буферен паркинг за колите, които идват от магистрала "Люлин", предаде Стандарт нюз.

Главният архитект припомни, че тази година стартира връзката на велотрасетата през бул. "Дондуков". Направлението ще бъде направено изцяло запад-изток, за да се свърже "Владимир Вазов" през моста "Чавдар" по бул. "Дондуков" до западното направление през "Тодор Александров". Здравков обясни, че чрез реконструкция на купола на метростанция "Сердика" ще има един изцяло изграден лъч.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини