Повече от 150 чевермета отново ще се завъртят в Златоград на 6 май

Изображение 1 от 2

    В годината обявена от златоградчани за година на Делю войвода и неговата космическа песен община Златоград организира гайдарско надсвирване като добавка към вече станалия традиция Празник на чевермето. Този път празниците ще са в два дни 6 и 7 май, а още вечерта срещу Гергьовден в централния градски парк ритуално ще бъде запален огънят за чеверметата. Над 150 агнета ще се въртят на шиш на бавен огън през цялата нощ. За да може сутринта стотиците гости, дошли от цялата страна да усетят аромата на чевермето и да видят на живо как се приготвя вкусния деликатес.
    Гергьовден е храмов презник за местната църква "Св. Георги Победоносец", разположена в стария град. Затова и там от 9 часа започва Божествена света литургия.
    А в градския парк от 9.30 часа е предвидена демонстрация на типични местни ястия и естествено автентично приготвяне на чеверме под звуците на каба гайдите.
    Тържественото откриване на празника започва в 11 часа на площада пред общината, а след това Ансамбъл "Пирин" ще изнесе фолклорен концерт. Още много музика ще радва гостите на Златоград в този ден, като дрескода - народна носия е препоръчителен.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини