Със 150 чевермета златоградчани нахраниха гостите си от цяла България

    Хиляди гости от различни краища на България се стекоха днес в Златоград за уникалния празник на чевермето.

    Паркът в центъра на града беше превърнат в пекарна на открито. Там още през нощта майстори от района са започнали приготвянето на чеверметата. Ръководител на цялата операция за четвърта година е башмайсторът Дичо Кабаков. Той разказа, че в работата си има много тънкости, но най-важното е, че родопското чеверме е вкусно, защото животните пасат десетки треви и билки и пият чиста вода. За четвърта година в ритуала участва и кметът на село Ерма река Зарко Хаджиев. Той допълни, че майсторлъкът на чевермето е и в печенето. "Агнетата трябва да се пекат поне пет-шест часа на бавен огън, на жар, и много бавно да се върти, за да се изпече лека полека," довери тайната си майсторът.
    А за да е още по-вкусно чевермето домакините го приготвяха и под звуците на 101 каба гайди. Сред гайдарите беше и кметът на Златоград Мирослав Янчев, който вече сериозно напредва в уроците по каба гайда. Градоначалникът дори изненада гостите, когато при откриването на празника изсвири песента "Излел е Делю хайдутин".
    За да се потопят напълно в атмосферата на празника много гости бяха облечени в народни носии. Сред тях беше и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той беше облечен в шита специално за него родопска носия. Пред журналисти Цветанов сподели, че когато дошъл преди три години на празника с друга носия, местните му се скарали, че като е в Родопите и носията му трябва да е родопска. Затова си я поръчал в Златоград. "Мярката ми взеха точно в старата част, етнографската част на Златоград и мога да ви кажа, че всичко е перфектно и сега се старая да поддържам същата фигура, за да не променям носията", каза Цветан Цветанов.
    Готовите чевермета ритуално бяха занесени на площада, а там празникът продължи с музика и хора до вечерта.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини